Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg boravio je u ponedjeljak u službenom posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Zaželivši dobrodošlicu Stoltenbergu povodom prvog službenog posjeta Hrvatskoj, šefica države je kazala da se NATO i Hrvatska kao država suočavaju s brojnim izazovima, a jedan od njih je i jugoistok Europe.

-Premda je jugoistok Europe od strateške važnosti za NATO, za Hrvatsku je apsolutno od vitalne i gotovo egzistencijalne važnosti. Bosna i Hercegovina treba ponovo naše zalaganje u izgradnju institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnjih kompleksnosti naše susjedne i najbliže države koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora -izjavila je tom prigodom Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da su Washingtonski i Daytonski sporazum u temeljima današnje BiH i da su sva odstupanja od ta dva sporazuma samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda.

-Već godinama upozoravam na raskorak između izbornog zakonodavstva u BiH i odluka samoga Ustavnog suda BiH, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Članice Okvirnog sporazuma za BiH, potpisanog u Daytonu jesu BiH, Hrvatska i tadašnja Federalna Republika Jugoslavija i mi kao supotpisnica Daytonskog ugovora imamo isto tako odgovornost za mir i stabilnost naše susjedne države i naš je interes da BiH čvrsto nastavi putem razvoja - poručila je predsjednica.

Stoltenberg: Rusija se upliće u politička zbivanja u raznim zemljama

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervju Hrvatskoj radioteleviziji govorio je o situaciji u jugoistočnoj Europi, odnosima s Rusijom te budućem središtu za obuku pilota helikoptera u Zadru.

-Pratili smo referendum i politička zbivanja u Skoplju. Spremni smo bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju primiti u NATO kao članicu ako provede sporazum s Grčkom o promjeni imena. No to ovisi o njima, a ne o NATO-u - istaknuo je.

Osvrnuo se i na jačanje odnosa sa Srbijom.

-NATO istodobno jača suradnju sa Srbijom. Imao sam čast ondje otvoriti međunarodnu vježbu spašavanja u izvanrednim situacijama. U vježbi sudjeluje 2000 ljudi iz gotovo 40 zemalja iz cijele regije. Među njima su članice NATO-a i države partneri - rekao je.

Nije propustio komentirati i sve agresivnije postupke Rusije.

-Ti incidenti pokazuju da se Rusija ponaša sve asertivnije. Upliće se u politička zbivanja u raznim zemljama uključujući i članice NATO-a, miješa se u demokratske procese, napada demokratske institucije te nastoji hakiranjem potkopati vjeru u državne institucije. To ne treba shvatiti olako. Stoga radimo na jačanju prilagodbi NATO-a, najvećem od doba hladnog rata, djelom i pojačanom prisutnošću na istočnim granicama Saveza, primjerice u Hrvatskoj, Poljskoj i Litvi. Ali i znatnim jačanjem obrane od kibernetičkih napada kako bismo mogli reagirati i zaštititi svoje kibernetičke mreže te one naših saveznika - rekao je.

Prokomentirao je i otvaranje centra NATO-a za obuku pilota helikoptera u Zadru.

-Taj centar je od velikog značaja jer specijalne postrojbe imaju sve važniju ulogu u rješavanju kriznih situacija kao što smo vidjeli. Stoga je ovaj centar za obuku važan za sve zemlje članice Saveza - zaključio je.

 

M.M.