Hrvatska ratna mornarica, nizom događaja u Pločama, Makarskoj i Splitu od 12. do 18. rujna, obilježava 27 obljetnicu svoga postojanja.

Sinoć je u Pločama održan svečani koncert "Mi smo hrvatski mornari", a danas se u ovom lučkom gradu na ušću Neretve održava i glavna proslava Dana Hrvatske ratne mornarice.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

-Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva i njen teritorijalni razmještaj baš ovdje u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa - istaknula  je predsjednica.

U svom je govoru dotaknula  i povećanje proračuna za obranu čime se, istaknula je, nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti.

-Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj. Grad Ploče bio je u svim vremenima važna gospodarska i strateška luka. U gospodarskom smislu, luka Ploče se može smatrati i jednim od vrata Europe, koja će u budućnosti biti sve važnija luka za transport roba prema mnogim zemljama srednje Europe - zaključila je. .

Prije početka središnje svečanosti u Pločama je otvorena i vojarna 116. brigade Hrvatske vojske.

-Sretan sam kao ministar da imamo jaku, moćnu i sposobnu vojsku koja odogovorno izvršava svoje zadaće. Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade HV-a postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici i slavne hrvatske pomorske tradicije. Tradicija je to očuvana i u najtežim danima Domovinskog rata - kazao je tom prigodom ministar obrane Damir Krstičević.

M.M.