Nakon tragične smrti Mattea Ružića, ministar zdravstva Milan Kujundžić  kazao je kako je spreman podnijeti ostavku, ako prepozna svoju odgovornost.


-Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje - kazao je Kujundžić.

Odgovarajući na pitanje - koliko stoji tim hitne pomoći?, kazao je da  je manji problem njegova cijena, a veći to što nema liječnika. Raspisali su, kaže, natječaj za šezdeset specijalizacija za hitnu medicinu, ali nije se javio dovoljan broj kandidata.

Ustvrdio je da su svi Hrvati, a ne samo on, odgovorni za zdravstveni sustav i da ga svi trebamo popravljati i čuvati.

-U zdravstvenom sustavu popravljamo sve gdje možemo u granicama mogućeg. Ako vidimo da je zaista problem u broju timova i prostornoj distribuciji mi ćemo to popravljati - izjavio je ministar Kujundžić.

Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog toga podići tužbu ministar je odgovorio: Što god bude bit će.

Plenković:  Mislim da uvijek možemo unaprijediti taj sustav

Premijer Andrej Plenković očekuje, a o tome je razgovarao i s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem - da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljito istraži slučaj, nakon čega će se moći donositi kvalificiranije ocjene.

-Mislim da uvijek možemo unaprijediti taj sustav. Ova situacija daje nam zadaću da vidimo što možemo učiniti kao Vlada i Ministarstvo, ali i u podijeljenoj nadležnosti između županija i jedinica lokalne samouprave - učiniti da medicinski timovi budu što brže na usluzi građanima koji trebaju pomoć - izjavio je Plenković.

Ogorčena majka Mattea Ružića, mladića koji je u nedjelju preminuo na rukama prolaznika, poslala je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću SMS poruku.

-Ovu poruku šalje ti majka mladića koji je preminuo na pločniku u Zaprešiću. Izjavio si da je sve bilo po pravilima struke, a čak nije niti hitna došla već sanitetsko vozilo sa sestrom i tehničarom koji su u torbi donijeli flaster i bivacin. Moj Matteo poput psa mrtav je satima ležao na cesti, a mogao je biti živ. Bi li tebi Milane Kujundžiću bilo drago da su tako ležali tvoja Ana ili Hrvoje? I te kako sam svjesna da ćete i ovu pogrešku zataškati i da ćete i dalje mirno spavati. Zar životi tvoje djece vrijede više od života moga Mattea? Martina Klapan - stoji u poruci majke tragično preminulog Mattea Ružića.

 

M.M.