Most nezavisnih lista protivi se izmjenama Zakona o privatizaciji Ine jer smatra da bi time mađarskom Molu bilo omogućeno da potpuno preuzme kontrolu nad kompanijom.


Iako je riječ o zahtjevu Europske komisije kojim bi se naša pravna stečevina uskladila s europskom, u Mostu tvrde da za tu promjenu nema potrebe, jer dva vlasnika Ine - država i Mol, imaju više od 90 posto udjela u kompaniji.

Tomislav Panenić tvrdi kako se ovim izmjenama zakona zapravo legitimiraju odluke Ive Sanaderu. Ukoliko izmjenimo zakon ni jedan sud neće potvrditi pravomoćnu presudu Sanadera jer smo uskladili zakon s ugovorom koji je Sanader potpisao dok je bio premijer, rekao je Panenić. 

Božo Petrov upozorio je da predloženi nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine upućuje na ukidanje članka 10 toga Zakona, čime se otvara put potpunom MOL-ovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije.

"Most nezavisnih lista ne slaže se s time da vlada RH prepusti zaštitu i interesa i sigurnosti svoje države izmjenom zakona, što su pokušavale i prethodne vlade napraviti još od 2013., izbrisati jedan članak, čime će se zapravo legitimno prepustiti sve ono o čemu se sporilo i zbog čega je nepravomoćno osuđen prethodni predsjednik vlade Ivo Sanader: omogućit će se MOL-u da preuzme Inu", rekao je Petrov. Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji Ine, a upravo je taj članak spriječio MOL da uspije u dosadašnjim namjerama da 'razmontira' Inu, dodao je.

"Po svemu sudeći, po dokumentu koji je vlada RH pustila u javno savjetovanje, gdje se govori o usklađivanju sa stečevinama Europske unije, izgleda da će taj članak ukinuti, te time dati alibi MOL-u da preuzme većinsko vlasništvo i da na kraju u potpunosti razmontira Inu", upozorio je Petrov.

Europska komisija tražila je od Hrvatske izmjenu Zakona o privatizaciji Ine u skladu s pravnim stečevinama Europske unije. Saborski zastupnik Tomislav Panenić pojasnio je kako bi to bilo na štetu RH, arbitražnog postupka i Ine kao vertikalno integrirane kompanije. Članak 10 je ključan jer regulira pitanja prodaje i stjecanja udjela u tvrtki. U njemu stoji da se, dok je RH vlasnik preko 25 posto udjela u Ini, imovinom većom od 25 posto ne može raspolagati bez suglasnosti Vlade, te da dok je RH vlasnik 10 i više posto dionica, ne može nitko steći preko 10 posto a to znači preko 50 posto (dionica) bez suglasnosti vlade.