Danas se obilježava 90 godina od tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih političara, osnivača Hrvatske seljačke stranke, Stjepana Radića koji je preminuo u Zagrebu 8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini.

Atentat na Stjepana Radića izvršio je zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić prilikom kojeg je ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu, smrtno ranio Stjepana Radića te usmrtio Đuru Basaričeka i Pavla Radića.

Tim povodom, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u izjavi za javnost podsjetio je kako je Stjepan Radić jedna je od najvažnijih osoba cjelokupne hrvatske povijesti.

-Bio je prvi političar koji je svojim idejama i programom okupio najveći dio hrvatskog naroda postavši njegovom voljom predvodnik borbe za hrvatsku slobodu, državnost i samobitnost.Kao narodni vođa i prosvjetitelj Radić je hrvatsku državotvornu ideju prenio u sve slojeve hrvatskog naroda i nadogradio je pozitivnim vrednotama na kojima Hrvatska treba počivati, stoji u izjavi predsjednika HAZU-a.

Ocijenio je kako je Radić svojevremeno postao vizionar istinski slobodne i napredne Hrvatske za koju je prije 90 godina položio život.

-To su vrednote sloboda, demokracija, republikanizam, mirotvorstvo, čovječnost, poštenje, socijalna pravda, solidarnost, ljudska prava, prava žena i prava manjina - istaknuo je Kusić.

Smatra kako je ideal Stjepana Radića bila slobodna, dobro uređena, pravedna i socijalna država koja će odgovarati stoljetnim težnjama hrvatskog naroda.

-Radićeva Hrvatska je zemlja slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti - ocijenio je.

Prema Kusićevu mišljenju Radićevo poimanje politike i javnog djelovanja podrazumijevalo je praktičan rad i konkretne poteze da se Hrvatska izbori za svoja prava i pokrene naprijed na svim društvenim razinama, posebno u gospodarstvu i prosvjeti.

-Svojom žrtvom, životnim primjerom i baštinom koju je ostavio budućim hrvatskim naraštajima Stjepan Radić i danas služi kao uzor, nadahnuće i putokaz u izgradnji bolje Hrvatske i boljeg svijeta -poručio je akademik Kusić.

 

M.M.