Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac oglasio se priopćenjem u kojem kaže kako razumije svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbama današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi koji se njima ne bi trebao pripisivati. Ujedno naglašava da i "Hrvati razumiju kako obilježavanje "Oluje" bez svijesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba ne može biti tolerirano".

-Zato postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovjednici, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživjeli Hrvati. Kolektivizacija krivice osim što je nepravedna sjeme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da se radi - piše u priopćenju Pupovac. 

Bez obzira što su se Srbi iz Hrvatske u vrijeme Oluje povukli po zapovjedi svojih nadređenih, Pupovac govori o "izgnanstvu 200.000 Srba.

-Reći ću i još nešto, nešto za što se nadam da će oni koji me zovu po dužnosti prenijeti onima koji to bez njih neće moći ni čuti ni vidjeti: nadam se da naši sugrađani Hrvati razumiju kako obilježavanje "Oluje" bez svijesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini (mjestu historijskog pogroma Srba u mjesnoj crkvi i okolici 1941. godine), u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom - Spremni!" ne može biti nikako tolerirano - poručio je Milorad Pupovac. 

Umjesto razgovora o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o granici, o izgradnji infrastrukture, o suradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, nudi razgovore o "interpretaciji prošlosti".

-Nadam se da će nakon ovoga iskustva predstavnici dviju država uvidjeti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastrukture, o suradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ukoliko ne otpočnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama, a da će njihovi građani ostati taocima tih sukoba - zaključio je Pupovac.

 

M.M.