Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević boravio je od 01. do 3. srpnja u službenom posjetu Izraelu. Krstičević se u Izraelu sastao s predsjednikom države Reuvenom Rivlinom i s ministrom obrane Avigdorom Liebermanom, s kojima je razgovarao o strateškoj suradnji Hrvatske i Izraela, stoji u MORH-ovom priopćenju.

U sklopu službenog posjeta, Krstičević je kao najviši gost i jedini predstavnik iz Europe u Tel Avivu sudjelovao na konferenciji izraelske obrambene industrije u organizaciji SIBAT-a, međunarodne uprave ministarstva obrane Izraela za obrambenu suradnju. Ovogodišnja SIBAT konferencija posvećena je tematici globalne sigurnosti i obrambene suradnje na kojoj se okupilo oko 700 sudionika s područja izraelske obrambene industrije te predstavnika izraelskog ministarstva obrane.

Između ostaloga, ministar Krstičević je imao prilike upoznati se s radom postrojbe za cyber ratovanja i cyber protuobavještajnu obranu, jedinice formirane s ciljem prikupljanja i praćenja komunikacijskih signala („signal intelligence“) i dekodiranja. Ta je jedinica istovjetna američkoj NSA („National Security Agency“), štoviše, još je učinkovitija, a broji daleko manje zaposlenih. Zaposleni u tim postrojbama jesu mladi ljudi, vojnici, najviše ih je staro između 18-21 godinu, stoga se zbog kratkotrajnog rada radi o izrazito probranim ljudima.

Hrvatska kupnja izraelskih vojnih zrakoplova, dakle, nije samo običan kupoprodajni ugovor kojem je cilj bio nabaviti zrakoplove po što povoljnijoj cijeni, već je to potvrda i početak sigurnosne, vojne i obavještajne suradnje Hrvatske i Izraela koja dolazi u kritičnom trenutku, ali ipak pravovremeno. Naime, ono malo migrantskih incidenata koju dospješe u hrvatsku javnost pokazaše da se hrvatska policija nije u stanju nositi s migrantskom, islamističkom i terorističkom prijetnjom (napose dok je na čelu policije ONO i DSZ-ovac Davor Božinović). Nu, nije krivnja na policiji kao takvoj već u odsutstvu profesionalnih i stručnih tijela koja bi trebalo osnovati s ciljem jačanja nacionalne sigurnosti i mogućnosti nošenja s svakojakim nacionalnim ugrozama.

Stanje u BiH se zakuhava ne samo politički, nego se stvara kritična masa migranata i islamista iz raznoraznih afričkih te arapskih zemalja, a poznajući „uređenost“ Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne možemo se previše uzdati da će njihova tijela naći odgovor na migrantski debakl, pogotovo uzev u obzir utjecaj islamskih fundamentalista na čelu s Bakirom Izetbegovićem kojima hrvatsko-izraelsko strateško partnerstvo nije ni malo po volji.

Sva sreća da je ministar Krstičević upoznat s radom izraelskih službi; Hrvatska bi, budući ima prilike, mogućnosti i sredstva, trebala slijediti izraelski primjer. Radi se o državi koja doslovno ratuje sa stostruko brojnijim neprijateljem praktički 70 godina i uspijeva unutar svojih granica osigurati mir i sigurnost svojih državljana, građana te brojnih turista.

Hrvatski državni vrh, predvođen Krstičevićem i predsjednicom Grabar-Kitarović, trebao bi smjerati, u svjetlu ove vojno-političke suradnje s Izraelom, formiranju sličnih tijela koja bi bila u stanju nadzirati i pratiti nezakonite upade na hrvatski teritorij, napose glede migrantskih provala kroz hrvatsku granicu. Migranti prolaze Likom, Gorskim Kotarom, dalmatinskom zagorom, dakle područjima koje je zbog naravi krajobraza teško nadzirati.

Ne bi bilo zgorega kad bi Hrvatska formirala postrojbu po uzoru na iraelski „Unit 8200“, ne nužno vojno, ali jedno središnje obavještajno tijelo koje bi bilo zaduženo izmedju ostalog za nadzor komunikacija (signal monitoring), presretanje signala, kodova i inih poruka, odnosno dekodiranje („mužnjom“ baznih stanica teleoperatera moguće je vidjeti svaki mobitel na terenu u realnom vremenu). Koliko bi se time samo olakšao posao policiji; umjesto da policija troši ljude, vrijeme i resurse hvatajući migrante na slijepo, koji se provlače šumama, gorjem i kršem, hrvatska bi inačica „Unit 8200“ jednostavno nadzirala njihove signale mobitela, tableta, laptopa i iphone-a te bi dojavljivala njihovu točnu poziciju na terenu, hrvatska policija trebala odabrati samo mjesto presretanja migrantske horde.

Javna je tajna da je migrantska kriza planirana, da nije nimalo nasumična ili kaotična. Gotovo svatko iz migrantske horde jest opremljen nekakvim računalnim uređajem putem kojega prima naredbe ili usklađuje svoje kretanje i ponašanje s drugim desecima i stotinama tisuća migranata. Ako Izrael na taj način uspijeva sprječavati upade stotina tisuća Arapa na svoj teritorij te čuva svoju zemlju od palestinske destabilizacije, zašto ne bi na taj način i Hrvatska postupila?

Sad nam je i jasno zašto se digla tolika galama glede hrvatske nabavke izraelskih zrakoplova; pojedini su pripadnici duboke države, odane Bruxellesu, Istanbulu ili Moskvi, predvidjeli koliku će „štetu“ Hrvatska imati ukoliko započne vojno-političku suradnju s Izraelom. I dobro su predvidjeli – zaista je šteta što će Hrvatska uskoro moći u potpunosti biti suverena nad svojim teritorijem, što joj migrantska horda ne će moći podrivati suverenost i što će obavještajna, vojna i policijska tijela moći činiti ono zbog čega postoje – štititi i braniti hrvatski puk te jamčiti sigurnost i mir unutar svojih državnih granica. Sve su to ključni preduvjeti za opstanak i dalji gospodarski razvoj Republike Hrvatske.

 

L.C.