Govoreći o referendumskoj inicijativi "Narod odlučuje", ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" je kazao kako su referendumska pitanja apsolutno neprihvatljiva.

-Vrlo vjerojatno je da će Ustavni sud biti  u poziciji da odredi jesu li pitanja u skladu s Ustavom ili ne. Moj stav je da su pitanja apsolutno neprihvatljiva - kazao je.

Govoreći o Zdravku Mamiću  kazao je tek da će se vidjeti kako će ta procedura ići jer Mamić ima i državljanstvo BiH i RH.

-Tjeralica je otišla, a BiH će sukladno svojim zakonima utvrditi ima li uvjeta za izručenje ili nema. Oni štite svoje građane od izručenja, ali mi imamo potpisani međudržavni sporazum u kojem se kaže da ćemo vođeni motivima da se borimo protiv organiziranog kriminala, pranja novca i slično -  izručivati jedni drugima kada su građani opterećeni takvim presudama i optužbama.Suradnja na tom planu do sada nije dala značajne rezultate, ali je bilo izručenja iz RH u BiH i obrnuto - pojasnio je.

Kazao je  da u Hrvatskoj postoji mogućnost izricanja mjera opreza.

-Tu je stvar prosudbe u svakom konkretnom slučaju. Mora se izmjeriti koliki je rizik da netko ode, pa onda djelovati s takvim mjerama. U ovom konkretnom slučaju radilo se o tome da je okrivljenik surađivao sa sudom - dolazio je na rasprave - rekao je Bošnjaković.

Naglasio je da će se sastati s ministrom pravde BiH i između ostalog dotaknuti toga sporazuma te drugih otvorenih pitanja.

Trendovi u rješavanju predmeta na sudovima ocijenio je pozitivnim.

-Oni su pozitivni. Svake godine više predmeta riješimo nego što ih primimo. Svake godine bilježimo smanjenje broja neriješenih predmeta. Novim mjerama želimo pojačati trendove. Na prekršajnom sudu unazad nekoliko godina bilježimo velilki pad predmeta. Oni nemaju dovoljno predmeta. Spajamo prekršajne sudove s općinskim, osim Splita i Zagreba. Tako će suci s prekršajnog suda postati suci općinskih sudova u okviru kojih će raditi prekršajne predmete. Oni koji nemaju dovoljno predmeta bit će raspoređeni na neke druge odjele - kaže ministar.

Kao slabu točka u svemu tome je ounačio imenovanje sudaca.

-DSV svojim odlukama nije baš poštivao redoslijed na ljestvici koja se ustanovljuje brojem bodova koje neki kandidat dobije. Kandidat npr. sa 70. mjesta bio je u prednosti u odnosu na one koji su bili više rangirani. Ustavni sud je onda takve odluke stavio izvan snage. Želimo napraviti jedan transparentniji sustav i ubzati imenovanja da to ne traje po godinu-dvije, već da se u šest mjeseci završi.Unijeli smo i promjene vezano za izbor Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika - rekao je.

Govoreći o novom glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću kazao je da je on čovjek kontinuiteta.

-Vrlo je dobro upućen u organizaciju i strukturu državnog odvjetništva i predmete koji se rade. On je dobro rješenje za tu poziciju. Očekujem da će donijeti novu energiju i elan u rad - kazao je. 

 

M.M.