Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, komentirajući izjavu američkog veleposlanika Williama Roberta Kohorsta, kazao je kako je Sberbank spremna odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da ima resurse i potencijal za to, te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

-Sberbank je spremna odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke - odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika po pitanju Agrokora.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 45 posto dionica nove kompanije.

Kohorstu je poručio kako bi Amerikanci prvo trebali dati novac za Agrokor pa tek onda komentirati nagodbu.

-Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu - poručio je ruski veleposlanik nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Petersburg.

Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija "nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu".

-Postoji razlika u cijeni. Kako će hrvatski poslovni ljudi kupovati skuplji plin iz LNG-a. Bilo bi prirodnije, dodaje, da kupuju ruski plin - izjavio je Azimov.

Po njegovim riječima, Rusija "će ove godine opskrbiti Hrvatsku s dvije milijarde prostornih metara plina ili 60 posto hrvatskih potreba".

-Mi nemamo problema s izvozom plina u druge zemlje, no apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin - rekao je Azimov.

Smatra da bi strateški partner EU trebala biti Rusija.

-Europa treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja. Mi nikada ne mijenjamo ugovore. A za Amerikance, ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji. A oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija - zaključio je Azimov.

 

M.M.