Ostavka Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, imat će posljedice na rad Vlade, na poziciju i autoritet premijera Andreja Plenkovića u Vladi, ali i u HDZ-u, a vjerojatno neće imati negativne učinke na proces donošenja nagodbe vjerovnika Agrokora, jedna je od ocjena koje se mogu čuti nakon ostavke Martine Dalić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon odlaska svoje "desne ruke" sada mora pronaći adekvatnu zamjenu za položaj potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i ministra gospodarstva.

Prema određenim kuloarskim nagađanjima, čini se da bi Tomislav Ćorić, aktualni ministar energetike i okoliša, mogao preuzeti obje pozicije, a da bi na njegovo mjesto mogao doći trenutni državni tajnik u ministarstvu energetike, Mario Šiljeg.

To bi omogućilo i da se povuče logičan potez i automatski “sjedine” Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo energetike, o čemu je već bilo govora.

Kao druga moguća kandidatkinja za upražnjeno mjesto u Vladi spominje se Ivana Maletić, eurozastupnica HDZ-a, koja ranije nije prihvatila mjesto u kabinetu Andreja Plenkovića.

Istina, postoje nagađanja prema kojima bi predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak mogao doći na dužnosti upražnjene nakon odlaska Martine Dalić. Međutim, teško je vjerovati da bi se Andrej Plenković, zbog odnosa u HDZ-u, uopće usudio prepustiti to mjesto mlađem koalicijskom savezniku i pod cijenu novih izbora.

 

M.M.