Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zasigurno će otići iz Vlade, samo je pitanje kada. A tu odluku donijet će premijer Andrej Plenković osobno, piše Jutarnji list.

Da će biti tako Plenković je rekao prilikom polaganja vijenca na Oltaru domovine, a i iz razgovora s HDZ-ovcima proizlazi kako i u stranci očekuju da stranački šef i premijer osobno presudi o daljnjoj političkoj sudbini Martine Dalić. Tim prije što su ministri njegov osobni izbor.

Plenkovićevi najbliži suradnici uvjeravaju nas da sve ide u smjeru smjene Martine Dalić, ali će premijer još nekoliko puta prevrtjeti u glavi cijelu situaciju, sve proanalizirati, razmisliti i onda izreći sud.

- To je način na koji Plenković funkcionira. On ni jednu odluku ne donese, a da prethodno sve nekoliko puta ne odvagne i zato ne treba očekivati da će se već danas zahvaliti Martini Dalić - rekao je za Jutarnji list jedan od premijerovih suradnika uz napomenu kako mu je jasno da vremensko odgađanje odluke o sudbini Dalić u javnosti može stvoriti dojam da Plenković do kraja brani svoju ministricu i da će je smijeniti tek pod pritiskom koalicijskih partnera.

Novi sastanak s koalicijskim partnerima zakazan je za utorak, a na stolu će, tvrdi visoki izvor iz Vlade, biti sve što je bilo i u petak.

Objavljeni novi mailovi

Inače, portal Index.hr objavio je u ponedjeljak nove mailove koji pokazuju, kako navodi Index, da su elektroničku korespondenciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić s vlasnicima brokerskih kuća, odvjetnicima i konzultantima - koji su navodno radili na lex Agrokor primale i službene osobe u Vladi.

Branimir Bricelj tvrtke Altera poslao je mail s prilogom “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)” i na službenu adresu Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice premijera. Dogodilo se to, piše Indeks na dan kad je Vlada donesen Lex Agrokor. Mailovi su stigli i na adresu Sanje Mišević, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa. S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi su komunicirali i danima prije a upoznat je bio i ministar financija Zdravko Marić koji se na početku krize, iako rijetko, oglašavao na mailovima, tvrdi Index.hr.

Odluka nakon analize mailova

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač stava je da sve to treba istražiti.

-Sve to treba temeljito istražiti i rasvijetliti. Saborska većina je stabilna. Naša je odgovornost da osiguramo stabilne prilike i da Hrvatska bude zemlja koja će biti dugoročno konkurentna, za što treba provesti sve potrebne reforme - rekao je Kovač. 

I ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako odlazak potpredsjednice Vlade Martine Dalić ovisi o analizi mailova te da oko toga ne želi prejudicirati.

-Ovisno o analizi mailova  i ovog za što je se tereti. Ne mogu prejudicirati i unaprijed reći dali treba ili ne treba otići - rekao je Kujundžić.

Čelnik Mosta Božo Petrov vjeruje kako je ovo samo potvrda da je

trenutni odlazak Martine Dalić neizbježan.-Ne želimo podsjećati na sve izjave koje su do sada komunicirane iz Vlade, ali bit je da vjerodostojnost mailova nije osporavana i komunicirano je da u mailovima nema ničeg novog niti spornog - kazao je Petrov.

SDP-ov Peđa Grbin poručuje da je priča s Martinom Dalić završena.

-Priča oko Martine Dalić je gotova, pitanje je hoće li se to dogoditi danas, sutra ili za tjedan dana. Svakako pozivom tajnici da napiše papir o razrješenju. Ono o čemu trebamo razgovarati je odgovornost predsjednika Vlade i to ne samo ona politička - izjavio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

 

M.M.