U znak sjećanja u Spomen-području Jasenovac održana je službena komemoracija na kojoj su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te kao izaslanik predsjednice RH Zvonimir Čičak.

Uz premijera, na komemoraciji su bili i ministri Predrag Štromar, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Lovro Kuščević, Tomo Medved te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

Tijekom komemoracije nije bilo govora već je održan program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve koju su obavili katolički svećenik i muslimanski imam.

Na službenoj je komemoraciji bio i novi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst. Naglasio je da je ovdje, zajedno s hrvatskim vlastima, kako bi odao počast žrtvama logora Jasenovac. Više puta je odbio davati bilo kakve druge političke izjave. Rekao je i kako je "pitanje bojkota komemoracije židovskih i srpskih udruga" - za njega - "politička izjava".

Vijence kod Kamenog cvijeta, čiji je autor Bogdan Bogdanović, položila su i izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Općine Jasenovac, Grada Zagreba, Varaždinske županije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, potpredsjednik saborskog Kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi s članovima Saveza Roma, izaslanstva Matice hrvatske, Grada Novske,  HSLS-a,  Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" te izaslanstvo Javne ustanove Spomen područja Jasenovac.

 

M.M.