Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 15. put preselila je svoj ured izvan Zagreba. Tako će iduća tri dana boraviti u Dalmaciji, u Šibeniku, odnosno Šibensko-kninskoj županiji.

Program posjeta Šibensko-kninskoj županiji Grabar-Kitarović počela je u jutarnjim satima ispred zgrade Županije, gdje je sa županom Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem nazočila podizanju predsjedničke zastave.

Predsjednica Republike je tom prigodom održala kratak govor u kojem se opet osvrnula na demografski problem Hrvatske, poručivši da nemamo vremena za "apstraktne demografske mjere". Kazala je i da uspjeh u postizanju dogovora o Agrokoru Vladi treba objektivno priznati, no pita što je s iseljavanjem. Pozvala je Vladu da se u potpunosti posveti tom pitanju.

-Kad sam rekla da smo demografski u izvanrednom stanju koje zahtijeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno valja priznati. No samo prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80.000 ljudi, od kojih samo u Njemačku oko 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere? - pitala je predsjednica u svom govoru.

Poručila je i da Hrvatskoj treba aktivna regionalna politika, da država mora poreznim mjerama omogućiti više prihoda našim županijama, gradovima i općinama. Podsjetila je i na više od 300.000 blokiranih građana te poručila da je krajnje vrijeme da se donese novi ovršni zakon.

Nakon obraćanja nazočnima predsjednica će u privremenom uredu u zgradi Šibensko-kninske županije održati radne sastanke s predstavnicima Županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima. Zatim će se susresti s biskupom mons. Tomislavom Rogićem, episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem, predstavnicima srpske nacionalne manjine, udrugama hrvatskih branitelja te s udrugama i pojedincima s područja Šibensko-kninske županije.

M.M.