Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika. 

-Jelenić obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama - rekao je tom prigodom ministar Dražen Bošnjaković.

Prijedlog će, kako je kazao, danas biti upućen prema Hrvatskom saboru.

-Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje. Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat - rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovom radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog.

-Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije - rekao je Bošnjaković.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da sve više toga vezano za kazneni segment dobije sudski epilog. 

-Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava - najavio je Bošnjaković.

 

M.M.