Američko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je u subotu Hrvatskoj što je poduprla napade zapadnih saveznika na sirijski kemijski program.

"Zahvaljujemo hrvatskoj Vladi na potpori akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv upotrebe kemijskog oružja", rekao je u priopćenju američki veleposlanik Robert Kohorst.

Istaknuo je da su napadi odgovor na akcije sirijskog režima, a ne provokacija protiv Rusije ili njezinih snaga u Siriji.

"Rusija, međutim, ne može tvrditi da je odgovorni član međunarodne zajednice ako ne osuđuje upotrebu kemijskog oružja i ne poduzima nikakve mjere da to spriječi. Pozivamo Rusiju da počne podupirati nevine muškarce, žene i djecu Sirije koji stradavaju od kemijskog oružja", rekao je američki veleposlanik u Zagrebu.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za navodnu upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

Podsjetimo, udari zrakoplova i projektila po sirijskim vojnim metama bio je ciljani odgovor Zapada nakon što je 7. travnja na grad Dumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni deseci ljudi. Zapadne sile za kemijski napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusiju i Iran koji niječu da se napad uopće dogodio.

M.M.