Zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier u jučerašnjem je istupu u Saboru naglasio je kako Interpretativna izjava ne otklanja prijepor oko Istambulske konvencije , u kojoj je rodna teorija.

-O prijeporima moramo govoriti otvoreno i bez pritisaka. Prijepori se odnose na rodnu ideologiju. U konvenciji je ona prisutna. Pravna služba Vijeća Europe je potvrdila da je shvaćanje roda kao različitog od spola temelj na kojem se bazira Istanbulska konvencija. Nama ne preostaje ništa drugo nego da glasamo protiv IK, za IK su oni koji smatraju da čovjek sebe definira bez obzira na biološke činjenice. Ako smatrate da je čovjek slobodan i slobodu ostvaruje u skladu s biološkim činjenicama, onda ćete biti protiv - rekao je Stier.

Istaknuo je kako je problem u tome što se u Istanbulskoj konvenciji rod odvaja od spola, biologije i prirode.

-Nije to vjerska dogma, to je razum. Interpretativna izjava ne otklanja prijepor oko IK, u njoj je rodna teorija - istaknuo je.

Kolege zastupnike je pozvao da ne zatvaraju oči pred činjenicama.

-Poštujem svakog od vas, zahtjevam da se ne stigmatiziraju ljudi koji se protive Istanbulskoj konvenciji. Ne tražite me u petak da ne poštujem svoju savjest, svjestan sam da imam savjest, ali nikome ne dam da mi oduzme slobodu savjesti jer sam tako slobodan čovjek - zaključio je Stier.


M.M.