Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, na kojoj je kao zamjenik šefa te zajednice sudjelovao i sam Drago Krpina, u četvrtak navečer je raspustio zadarski ogranak utemeljitelja kojem je predsjednik bio upravo – Krpina.

Ova smjena dolazi nakon Krpinina kritičnog govora na obljetnici u Benkovcu kada je oštro prozvao premijera Plenkovića zbog Istanbulske konvencije, a njegov su govor šutke slušali ministar Lovro Kuščević i Božidar Kalmeta, šef HDZ-a Zadarske županije, piše Večernji list.

Krpina je uvjeren da je njegov ogranak raspušten upravo zbog te njegove kritike.

– Prečasni Božidar Kalmeta protiv mene je napisao pismo s tri laži koje je Predsjedništvo utemeljitelja, bez provjere, prihvatilo kao optužnicu i na temelju njega mi presudilo. Kalmeta je, očito, između dva suđenja našao vremena pisati protiv mene, a vodstvo Zajednice utemeljitelja pismo mi nije htjelo dati na uvid. Budući da ga nisam dobio u ruke, mogu samo pretpostaviti da ga je Kalmeta napisao nakon mog govora koji je bio prisiljen slušati, ali ne isključujem da će naknadno falsificirati datum njegova slanja – otvoren je bio Krpina.

Napomenuo je da je za sebe smatrao da je ozbiljan čovjek, ali kada se dovede u takvu situaciju, sam sebe pita što mi je to trebalo.

– Razmislit ću hoću li ostati zamjenik predsjednika utemeljitelja Marija Kapulice. Pa, mi se kao vodstvo Zajednice utemeljitelja nismo sastali proteklih pet mjeseci, a sada post festum dajemo podršku ratifikaciji Istanbulske konvencije i premijeru Plenkoviću – razočaran je Krpina.

Istodobno, Jutarnji list doznaje da bi Božidar Kalmeta i Mario Kapulica uskoro mogli postati pomoćnici glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.



M.M.