U nedjelju 18. ožujka, u prepuno kongresnoj dvorani hotela Plaža, u Omišu, održana je svečana akademija Udruge ratnih veterana – Hrvatski domobran Omiš, na kojoj su posmrtno odlikovana 33 hrvatska viteza (iz Medova Doca, Dobrinča, Dobranja i Slivna) odličjima vjernih hrvatskih sinova, koje su partizani pobili nakon završetka Drugog svjetskog rata.

(Frane Brstilo, Ivica (Lisica) Čagalj, Mijo Čagalj, Ivan Džaja, Matija Džaja, Mila Džaja, Ante Granić (Pir), Ivan Granić, Marijan Granić, Toma Matković, Mate Matković, Mate Mustapić Kapa, Josip Raos, Petar Nogalo, Marko Brstilo, Ante Čagalj, Petar Raos, Tadija Raos, Ante Raos, Marko Piplica, Jozo Brstilo, Mirko Milardović, Ivan Džaja, Jure Džaja, Jure Ante Garmaz, Miloš Stipe Lendić.

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve hrvatske mučenike i prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, don Mladen Vukasović izmolio je odrješenje. Potom je Ante Klarić, sudionik Križnog puta i predsjednik Hrvatskog domobrana Omiš otvorio svečanu Akademiju na kojoj su se okupili članovi Udruge i brojni predstavnici državnih i crkvenih vlasti, a prigodna izlaganja imali su: Radoslav Zaradić, povjesničar i arhivist, Gordana Turić, saborska zastupnica od 1992. do 1995., urednica knjige U temelju kamen, o žrtvama iz Imotske krajine u razdoblju od 1941. do 1990. i od 1990. do 1995, i Željko Kulišić, predsjednik Hrvatskog Domobrana Dubrovnik, a akademiju je vodila Dragica Zeljko Selak. Nazočne su pozdravili Jerko Roglić načelnik Općine Dugi Rat, te predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatske - Hrvatskog domobrana Zagreba Nikola Matiči i Josip Budimir tajnik Ogranka Zadar.

Potom je predsjednik HD Omiš, Ante Klarić povodom 73. obljetnice Bleiburga i Križnih putova uručio Spomen trolist koji podsjeća na najveću tragediju u trinaeststoljetnoj povijesti Hrvata, Gordani Turić, Dragici Zeljko, Juri Džaji i Lenki Tafri te odličje hrvatski domoljub načelnici Lovreća Aniti Nosić, kao i prigodno priznanje: reljef portala crkve sv Mihovila u Omišu, rad omiškog umjetnika Zvonimira Mandića, Jerku Rogliću, Gordani Turić, Dragici Zeljko Selak i Franji Grančiću, kao znak zahvalnosti za uspješnu dugogodišnju suradnju i svekoliku prigodu.

Omišani su 'dali' nemjerljiv obol oslobođenju juga Hrvatske i Dubrovnika'

Predsjednik HD Dubrovnik Željko Kulišić je u svom izlaganju kazao, kako nas  svakodnevno potresaju skandalozni postupci onih koji ne bi trebali srljati u 'povijesnu maglu', jer hrvatska povijest je zamorna, zbog loših, katastrofalnih grješaka koje su tijekom burne prošlosti uništavale hrvatski put u samostalnost Lijepe naše... Nadalje je istaknuo: „Strosmayer i Supilo, samo su neki koje pamtimo po lošim i nepromišljenim odlukama, a bojim se kako je na sličnom putu i današnja politička garnitura. Moj Dubrovčanin Supilo se zbog svoga stava gorko pokajao i poludio, ali Hrvatskoj zbog toga ipak nije bilo bolje. Tko zna kakva sudbina čeka današnjeg premjera, dubrovačkog zeta, zbog svojih sluganjskih stavova glede Carigradske konvencije, koja je kontra Boga i kršćanskog svijeta...

Stoga je nevjerojatna aktualnost Matoševe 'Stare pjesme' iz 1908.:

O, ta uska varoš, o ti uski ljudi,
O, taj puk što dnevno veći slijepac biva,
O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi,
Pa ta svakidašnja glupa perspektiva

Među narodima mi Hrvati sada
Jesmo zadnji, robovi bez vlasti,
Osuđeni pasti i propasti bez časti.

Domovino moja, tvoje sunce pada,
Ni umrijeti za te Hrvat snage nema,
Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema.

Kao da nije proteklo 110 godina od proročkih riječi Antuna Gustava Matoša, koje su i danas istinite do 'boli'.

Uz to, nedavno je Vladin savjet - povjerenstvo donijelo potpuno oprečnu preporuku, po kojoj je stari hrvatski pozdrav 'Za dom spremni' zabranjen, a mrska zvijezda petokraka 'nije sporna'. Tako su rekle mudre akademske glave. Ako se to usvoji u Hrvatskom državnom Saboru, onda je to izdajnička odluka, koji zapravo lustrira Domovinsko obrambeni rat i silni domoljubni naboj koji je resio sve hrvatske branitelje, dragovoljce i hosovce koji su početkom 90-tih godina prošlog stoljeća ustali i porazili 4. vojsku po snazi tadašnje Europe.

Omišani su 'dali' nemjerljiv obol oslobođenju juga Hrvatske i Dubrovnika' i zato im još jedno veliko HVALA!

Poraz velikosrpske i crnogorske agresije, bio je veličanstveni čin odlučnosti hrvatskih sinova iz zemlje i dijaspore, izraz domoljublja i odanosti hrvatskoj državotvornosti. Međutim, pod vodstvom EU poslušnika ponovno su se stekli uvjeti za redefiniranje i međunarodno ustrojavanje 'zapadnog balkana', na čelu s rehabilitiranim Veliko srpskim agresorom, neprijepornim zločincima. Zato im mi domobrani moramo odavde poslati snažnu poruku, NE HVALA! Nismo se za to borili, niti krvcu prolijevali...

Deklaracija i Rezolucija Vijeća Europe o osudi svih totalitarnih i autoritarnih režima s posebnim osvrtom na komunistički, jedan od najokrutnijih režima 20. -tog stoljeća, kojeg je usvojio i Hrvatski državni sabor, pada u vodu. AVNOH, ZAVNOH, Jugonostalgičari, UDBA, KOS, KNOH, OZNA i ini mrzitelji Hrvatske ovime su došli na svoje, zahvaljujući između ostalog i višegodišnjoj 'akademskoj šutnji'. A oni, nisu se očitovali kad su trebali, nego tek sada, likom i djelo Zvonka Kusića, koji je slavodobitno lustrirao Obrambeni Domovinski rat, u ime i za račun nalogodavca!? Tako se Povjerenstvo za suočavanja s prošlošću, pretvorilo u Akademiju za suočavanje sa sadašnjošću! Zato je još jednom potrebno svemu tome reći DOSTA! Domobrani nastavljaju trnovit put svojih predaka koji su pred 150 godina, veliku obljetnicu koju obilježavamo ove godine, časno su pronosili ime hrvatskog vojnika, koji je branio svoj Dom i Domovinu, ne prezajući od pogibije...

To potvrđuje i današnji skup na čelu s mojim dragim prijateljem gosparom Antom Klarićem, koji prkosi zakonima biologije i uporno radi na istraživanju komunističkih zločina, dosada 'strogo čuvanih tajni'i iznošenju jedine ISTINE!“ – poručio je Kulišić.

Top of FormNa kraju je tajnik Udruge Borko Gunjača uručio zahvalnicu s pjesmom Ivana Miljka Dok putujete cestama uz Dravu omiškoj klapi Žmul. Akademija je završena pjesmom Bože čuvaj Hrvatsku i prigodnim domjenkom.

 

D. Z.