Ratificira li Hrvatska tzv. Istanbulsku konvenciju, odnosno Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ona će dobiti status međunarodnog ugovora i pravno će biti iznad hrvatskih zakona.

Njezinu provedbu u Hrvatskoj, kao i u drugim državama (njih 28 dosad) koje su je ratificirale ranije, provodit će GREVIO, neovisno tijelo o kojem većina hrvatskih građana ne zna ništa, te Europski sud za ljudska prava, piše Direktno.hr.

GREVIO je "skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". Ima 10 članova, u praksi članica, a može ih imati najviše 15, pri čemu nijedna država ne može imati više od jednog člana. Biraju se na razdoblje od četiri godine, a bira ih Odbor stranaka.

Prvi sastav izabran je u svibnju 2015. i mandat im traje do kraja svibnja 2019. Svih deset su žene, a među njima ima profesorica, sutkinja, nevladinih aktivistica, tužiteljica i odvjetnica.

Na čelu GREVIO-a je turska profesorica političke sociologije Feride Acar, inače sa značajnom karijerom u međunarodnim organizacijama za ljudska prava, s naglaskom na pravima žena. Prva potpredsjednica je s Malte, sveučilična profeosrica Marceline Maudi, dok je druga iz Italije - Simona Lanzoni, nevladina aktivistica. Članice su iz Francuske, Španjolske, Italije, Portugala, Austrije, Albanije, Malte, Srbije i Crne Gore.

Za Hrvatsku su osobito zanimljive dvije aktivistkinje, iz Srbije i Crne Gore, koje bi po svemu sudeći trebale nadirati provedbu Istambulske konvencije u Hrvatskoj. Naravno, ukoliko bude usvojena.

Srpska predstavnica nije kritizirala ratne zločine u BiH i Srbiji

Srpska predstavnica Biljana Branković diplomirala je psihologiju, tema magisterija bile su joj rodne studije. U Jugoslaviji i kasnije u Srbiji (projekti Otvorenog društva Soros Foundationa) je bila aktivna u feminističkim nevladinim udrugama, a tijekom devedesetih dodatno se kratkotrajno školovala u Nizozemskoj, Češkoj (program financirala češka podružnica Soros Foundationa) i SAD-u.

Iako u svom CV-u navodi da je bila aktivna u nevladinom otporu režimu Slobodana Miloševića, zanimljivo nema traga da se javno pobunila zbog nasilja srpske vojske i tadašnje JNA protiv civila, osobito žena, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili na Kosovu.

Crnogorka ignorirala korupciju i pranje novca Đukanovićevog režima

Crnogorska predstavnica Vesna Ratković, profesorica prava. Iako je u Crnoj Gori vodila Upravu za antikorupcijsku inicijativu, nije vidjela niti sankcionirala korupciju i pranje novca vezane uz režim višegodišnjeg predsjednika vlade i predsjednika države Mile Đukanovića. Ignorirala je i brojne slučajeve korupcije koje su razotkrili tamošnji mediji.

Inače, GREVIO je dosad objavio izvješća o stanju u Albaniji, Austriji, Danskoj i Monaku.

 

M.M.