Večeras će se sastati Nacionalno vijeće HDZ-a. U javnosti se špekulira kako će biti riječi o ratifikaciji Istambulske konvencije.

Vlada naime planira, uz prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije predložiti i prihvaćanje posebne, interpretativne izjave, kojom bi se “dodatno pojasnila tumačenja pojedinih članaka Konvencije”

Što će interpretativna izjava točno sadržavati, nije poznato: navodno je njezin tekst usuglašen između premijera Andreja Plenkovića i resorne ministrice Nade Murganić, no o tekstu još nije bilo ozbiljne rasprave. Upravo o tome večeras bi trebalo raspravljati Nacionalno vijeće HDZ-a.

Jedina država koja je do sada ratificirala Konvenciju i uložila izjavu je Poljska, koja je u izjavi ustvrdila da će Konvenciju primjenjivati “u skladu s vrijednostima i odredbama Ustava Poljske”. Na tu izjavu službene prigovore uložilo je šest država potpisnica Konvencije. O interpretativnoj izjavi prošlih se mjeseci raspravljalo i u Bugarskoj, koja je odgodila ratifikaciju Istanbulske konvencije za kraj godine. U Bugarskoj se vodi gotovo identična rasprava o Konvenciji kakva se vodi i u Hrvatskoj - u prvom je planu tzv. rodna ideologija koju Konvencija uvodi i opasnosti koje iz nje proizlaze.

Kovač: Oporba je nametnula ratifikaciju

Koliko su blizu istini ovakva nagađana u Studiju 4 HRT-a govorio je saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač.
-Na Nacionalnom vijeću večeras razgovarat ćemo o tekućim političkim pitanjima u RH. Bit će riječi i o 'famoznoj' Istanbulskoj konvenciji, mi smo demokratska stranka" - potvrdio je Miro Kovač.

Dodao je kako je oporba iskoristila instrumente da nametne ratifikaciju te konvencije.

-SDP, dok je bio vladajuća stranka, to nije htio učiniti - kalkulirao je jer nije htio izgubiti neke birače - istaknuo je Kovač te dodao kako dosta ljudi smatra da se prihvaćanjem ovakve konvencije promiče rodna ideologija.

Pojasnio je kako postoje tzv. Poljski model prema kojemu bi se konvencija ratificirala i primjenjivala samo ako je u skladu s Ustavom, a u Ustavu RH nema rodne ideologije.

-U tzv. Britanskom modelu najprije se usvaja Zakon o obiteljskom nasilju koji pokriva i odredbe Istanbulske konvencije - tek onda konvencija. Što se tiče Hrvatske - mi smo kroz zakone više-manje usvojili sve odredbe protiv nasilja nad ženama u zakonima i pitanje je samo rodne ideologije, o čemu ćemo razgovarati - kazao je Kovač.

Zekanović pozvao Stiera da se vrati u Hrvatsku

Zastupnik Hrasta u Hrvatskom Saboru Hrvoje Zekanović pozvao je Davora Ivu Stiera (HDZ) da se vrati s puta iz Argentine kako bi branio demokršćanske vrijednosti na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, jer je Andrej Plenković najavio da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

-S obzirom da ste član Predsjedništva te obnašate dužnost političkog tajnika HDZ-a, smatram da je zbog važnosti trenutka, odnosno zbog iznimno velikog prijepora oko ratifikacije sporne Istanbulske konvencije nužna vaša nazočnost na navedenoj sjednici. Naime, upravo ste vi političar koji u javnosti slovi kao autentični zastupnik demokršćanskih stavova - napisao je Zekanović u otvorenom pismu Stieru.

Zekanović, koji je kao član Hrasta u Hrvatski sabor izabran na listi HDZ-a, napominje da u programskim osnovama stoji da je HDZ demokršćanska stranka, što je isticano i kroz kampanju nebrojeno mnogo puta.

-Najava da će HDZ podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije je duboko u suprotnosti s demokršćanskim zasadama te stranke, te smatram da je iznimno važno da uložite maksimalan trud da se to ne dogodi - poručio je Zekanović Stieru.

Podsjetimo, Davor Ivo Stier se nalazi u Argentini s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je u nedjelju doputovala u Buenos Aires, gdje je susretom s hrvatskom zajednicom počela svoju višednevnu južnoameričku turneju, tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil.

M.M.