Izgradnjom LNG terminala na Krku Hrvatska želi povećati energetsku neovisnost. Međutim, cijela priča oko izgradnje ima naglašenu geopolitičku dimenziju. Dok Europska unija i SAD snažno podupiru projekt izgradnje LNG terminala - Rusija - koja osigurava polovinu hrvatskih potreba za plinom - otvoreno ga opstruira.

U tom pravom geopolitičkom okršaju pojavio se novi akter - luksemburška kompanija kontroverzne prošlosti - Gasfin, koji je u biti produžena ruka ruskog Gazproma.

Luksemburška tvrtka Gasfin u prosincu prošle godine je od austrijske države otkupila potraživanja koja je bivša Hypo Alpe Adria banka imala prema kontroverznom riječkom podzuetnika Robertu Ježiću.

Gasfin je time stekao kontrolu nad zemljištem na Krku na kojem je predviđena gradnja LNG terminala. Vlasnici Gasfina ne kriju uopće blisku suradnju s ruskim energetskim divom Gazpromom.

-Imamo projekte u Rusiji, gradimo sada za Gazprom jedan veliki infrastrukturni projekt. Radimo u Gani 'off shore' projekt, imamo na Crnom moru projekt - objašnjava svoju suradnju s Gazpromom čelnik Gasfina Davor Grčević u izjavi za HRT.

Ruski Gazprom se dosad protivio izgradnji LNG-a na Krku želeći zadržati gotovo monopolnu poziciju pri uvozu plina u Hrvatsku.

Nakon što su i Vlada i predsjednica predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i američki predsjednik Donald Trump snažno poduprli izgradnju plutajućeg terminala, Rusi su odnedavno postali zagovornici kopnenog terminala već su pokrenute razne aktivnosti uključujući i kupnju zemlje.

Međutim,  obzirom na to da je za njegovu izgradnju potrebno nekoliko godina - to bi za njih značilo produljenje monopola a time i dodatnih nekoliko milijardi eura prihoda.

Grčević  tvrdi da Rusi dosad nisu pokazali interes za LNG, ali ne isključuje suradnju.

-Ako bi Gazprom to predložio - razmislit ćemo - pojasnio je Grčević.

Iako su se dosad, pa i u poslovima s Gazpromom, najviše bavili plutajućim terminalima - u Gasfinu se protive sličnom projektu na Krku.  Oni naime preferiraju izgradnju terminala na kopnu.

-U redu, vi ste maknuli projekt s kopna na more - vratite ga na kopno jer sad imate partnera s kojim možete razgovarati - istaknuo je Grčević.

Analitičari također upozoravaju kako je sve očitije da i iza subotnjeg prosvjeda u Rijeci stoje interesi Gasfina i Gasproma, a samim tim i Rusije.

Povjerenstvo: Projekt plutajućeg LNG-a na Krku prihvatljiv za okoliš

Podsjetimo, Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš projekta plutajućeg LNG terminala na otoku Krku, na trećoj sjednici održanoj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ocijenilo je da je prihvatljiv za okoliš, uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša.

-Savjetodavno stručno Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo mišljenje o prihvatljivosti navedenog zahvata uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša. Od ukupno 16 nazočnih članova, 14 članova Povjerenstva je glasalo 'za', a dva člana (predstavnik općine Omišalj i predstavnik Primorsko-goranske županije) glasali su protiv - priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

 

M.M.