Pitanje srpskog zakona kojim su Srbi sebi priskrbili pravo univerzalne nadležnosti za ratne zločine, što se interpretiralo kao pozicija Srbije kao “mini Haag” u odnosu na zločine počinjene u ratnim sukobima devedesetih godina nalazi se pred rješenjem.

-Odmah pošto je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otišao iz Zagreba, nazvala me ministrica pravde u vladi Srbije, Nela Kuburović, i predložila sastanak. Dogovorili smo se da će to biti u ožujku, a naši kabineti su odmah počeli razgovore kako bi se pripremile teme koje ćemo rješavati - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u izjavi za Jutarnji list.

Ministar Bošnjaković kaže da je još 2012. godine iz Ministarstva pravosuđa u beogradsko Ministarstvo pravde poslan prijedlog bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina, ali na njega nikad nije stigla povratna reakcija.

Međutim, nakon razgovora Aleksandra Vučića s Andrejom Plenkovićem, čini se da postoji spremnost da se takav bilateralni ugovor ipak usvoji.

Poanta je ugovora u tome što je riječ o međudržavnom sporazumu koji je po pravnoj snazi iznad domaćeg zakona. Jednostavnije rečeno, ako se usvoji bilateralni sporazum o procesuiranju ratnih zločina između Hrvatske i Srbije, onda će prestati vrijediti srpski zakon o univerzalnoj nadležnosti.

Za mnoge hrvatske branitelje to je ostavilo otvorena vrata neizvjesnosti. Naime, još u mandatu Vlade Jadranke Kosor otvorili su se problemi kaznenih postupaka koji se protiv naših državljana vode u Srbiji i obrnuto, a da oni o tome ništa ne znaju. Takav je bio slučaj branitelja Tihomira Purde ali i onaj Veljka Marića.

Hrvatska je još 2010. godine Srbiji dostavila tada ažurirani popis na kojemu je bilo 1549 osoba osumnjičenih za ratne zločine. Istodobno je iz Srbije u Hrvatsku stigao takav popis sa samo 33 imena, s time da je protiv 26 ljudi s njega postupak već bio obustavljen. Srbija, naime, nikad nije do kraja ispoštovala svoju obavezu da dostavi popis osoba protiv kojih su kod njih otvoreni kazneni postupci za ratni zločin. U nekoliko su navrata na kapaljku dostavili nekoliko imena.

Ministar Bošnjaković kaže da će aktualizirati i pitanje tog popisa, a njegovi suradnici formuliraju zahtjev koji na tu temu šalju u Beograd. Budući da je proširenje EU opet postalo izvjesnije i da Srbija u njemu nalazi svoj politički cilj, može se očekivati da Vučić i aktualna srpska vlada ponovno postanu kooperativniji.

Hoće li tako i biti, saznat ćemo već idući mjesec nakon što se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković vrati iz Beograda.

M.M.