Desetak tisuća Hrvata koji žive u New Yorku i okolici šokirano je  navodnim dogovorom Andreja Plenkovića i Ivana Vrdoljaka o HNS-ovom Borisu Blažekoviću kao budućem konzulu Republike Hrvatske u ovoj metropoli.

-Pa zar smo mi Hrvati ovoga dijela Amerike stvarno zaslužili da nam se imenuje takvoga čovjeka da surađuje sa Hrvatima-Amerikancima među koje spadam i ja, jer imam dvojno američko-hrvatsko državljanstvo - pita se jedan od brojnih predstavnika američko-hrvatske zajednice u New Yorku.

Više od samog odnosa brojnih hrvatskih iseljenika, tamošnje Hrvate brine kako će na sve to reagirati Amerikanci. Kao primjer navode jednu od objava Borisa Blažekovića na društvenim mrežama vezanu sa zemlju koja bi trebala pozitivno odgovoriti na ovakav Plenković-Vrdoljakov prijedlog.

-Kod izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a mene ne fascinira toliko on sam. Prostaka, primitivaca, sexista, ksenofoba, homofoba, lažljivaca, neznalica i ignoranata ima svugdje koliko hoćeš.

Fascinira me da je tolika masa amerikanaca podlegla tim najnižim strastima i da su ga izabrali za svog predsjednika. (kao što sam bio pozitivno fasciniran kad je prvi put bio izabran Barack Obama.) Čini mi se da je suvremena liberalna demokracija dotakla dno. Prostakuk, primitivizam, neznanje, ignorantstvo su uz svesrdnu pomoć suvremenih tehnologija dobili svoj puni legitimitet u javnom izričaju.

Trebati će očito neko vrijeme i u Americi i u Evropi i u ostatku svijeta da se pronađu alati i načini kako uvijeriti građane da je puno pametnije da države vode pametni, pristojni i kompetentni ljudi….. možda neke druge sorte no što su današnji main stream političari. Pa sretno nam! - napisao je HNS-ov Boris Blažeković na Facebooku komentirajući predsjedničke izbore u SAD-u.

Za ogroman dio hrvatske zajednice u New Yorku ovakvi istupi budućeg hrvatskog konzula  su zastrašujući.

Kako neslužbeno doznajemo, slične stavove, nakon pojavljivanja Blažekovićeve navodne kandidature u medijima imaju i predstavnici američke diplomatske mreže u Hrvatskoj.

- Naravno, američki diplomati u Hrvatskoj pomno prate politička događanja u Hrvatskoj. O fokusu njihovog interesa redovito se oglašavaju u javnosti, kao što se dogodilo jučer - kada je američki veleposlanik biranim riječima upozorio Vladu da prestane petljati s Rusima vezano za sudbinu INA-e. Međutim, teško je povjerovati da će se o kandidaturi Blažekovića javno izjašnjavati, kao što se nisu izjašnjavali niti o kandidaturi Vesne Pusić za Glavnu tajnicu UN-a. Postoji čitav spektar načina da se to u tišini riješi - ističe dobar poznavatelj političkih prilika u Hrvatskoj.

O budućem konzulu u New Yorku kao i čitavom nizu drugih rješenja za diplomatska predstavništva Republike Hrvatske u iseljeništvu, kako neslužbeno doznajemo, tek trebaju razgovarati predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

 

M.M.