Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obišao je danas općinu Gvozd i Vrginmost, gdje je posjetio tamošnje Srbe. U kinodvorani u Vrginmostu Vučić se susreo s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice, nakon čega je održao konferenciju za novinare.

-S predsjednicom sam imao dobre razgovore, uputio sam joj poziv za posjet Srbiji. Da vidi kako žive Hrvati, ali i da dalje vidimo kako ovdje možemo još pomoći - kazao je.

Dodao je kako mu je više žao što zbog ovog posjeta više napadaju hrvatsku predsjednicu nego njega.

-Vidim da se politička histerija zbog mog posjeta ne smiruje. Mi državni dužnosnici pokazat ćemo ozbiljno i odgovorno lice i svatko tko to ne bude poštivao bit će sankcioniran - poručio je Vučić.

Osvrnuo se i na vlastite izjave u Glini 1995.

-Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti. Bio sam pristojan i na uvrede nisam odgovorio teškim rječima. Mi imamo različite poglede na povijest, ali to nije razlog da se ne priča o budućnosti - kazao je.

Odgovarajući na pitanja novinara 'misli li danas da Glina nije hrvatska?' Vučić je kazao kako je ta i takva pitanja od novinara čuo bezbroj puta.

-Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju - rekao je.

Istaknuo je da "bahati četnik nije kleveta i uvreda, jer nitko od Vučića nije bio četnik".

-Teža je jedna rečenica, nego kad neko nekome kuću spaljuje - rekao je Vučić optužujući novinare da su izmislili kako je u Glini, 1995., spominjao Veliku Srbiju.

Svim okupljenima u kinodvorani Aleksandar Vučić je jasno poručio.

-Sve što tražimo za vas Srbe ovdje - spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji". 

Srbijanski predsjednik je izrazio spremnost Srbije da sa "osam milijuna" financijski pomogne oko otkupa državnih stanova za 300-njak Srba Hrvatskoj.

- Ali nismo spremni pomoći i onima koji bi stanove preprodali, nego onima koji žele ostati živjeti u Hrvatskoj - zaključio je Vučić.

 

M.M.