Bošnjački favorit za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjem popisu stanovništva u BiH, Željko Komšić, nije se izjasnio kao Hrvat - nego Bosanac, objavili su mediji u BiH. Dok hrvatska strana to navodi kao nemogućnost kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjačka strana tvrdi da se nacionalnost može mjenjati u svakom izbornom ciklusu, te da je jedino bitno kako se građanin osjeća u određenom trenutku.

-Predsjednik Demokratske fronte i potencijalni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na popisu stanovništva održanom 2013. godine izjasnio se kao Bosanac, a ne kao Hrvat, zbog čega neće moći da se se kandidira na ovu poziciju - objavio je Hrvatski Medijski Servis.

Najavljuju i moguće problematiziranje Komšićeve kandidature.

-Ono što ovu vijest čini značajnom i koja je naravno lako provjerljiva bilo Komšićevim javnim priznanjem bilo službenim uvidom u popisni materijal, u svakom slučaju najavu kandidature samog Komšića umnogome će problematizirati, a ukoliko Centralna izborna komisija BiH bude zauzelo leaglistički stav, morat će pribaviti službenu potvrdu ove za sada vrlo indikativne vijesti - navodi isti izvor.

Međutim, sarajevski mediji navode kako je izjašnjenje o nacionalnosti u popisu stanovništva provedenom 2013. godine tajno, te da nitko od građana i institucija nema pravo iz njega koristi bilo kakve informacije.

-Mi smo već imali iskustvo prilikom imenovanja općinskih izbornih povjerenstava, gdje kandidati koji su trebali dostaviti potvrdu o nacionalnom izjašnjenju u popisu nisu to mogli uraditi jer su dobijali odgovor od Agencije za statistiku BiH da ona ne daje potvrde takvog tipa, da se to ne može dobiti. Tako da ni SIP ne koristi niti zahtijeva pojedinačno od građana da se dostavi takva potvrda, jer se ona ne može dobiti. Mi ne znamo, niti znate vi, niti bilo tko, kako se tko u popisu izjasnio. Tako da što se tiče njihovog izjašnjenja na popisu, pojedinačno nemamo uvid i za sada nećemo moći ni imati uvid, niti ćemo moći tražiti takve potvrde od Agencije za statistiku BiH - izjavila je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Maksida Pirić u izjavi za sarajevski Faktor.

Tragikomično zvuči i pojašnjenje u važećem Izbornom zakonu prema kome se "tijekom jednog izbornog ciklusa ne može mijenjati izjašnjavanje o nacionalnosti".

-Ono što mi koristimo, jesu naše baze podataka prilikom kandidiranja na prethodnim izborima ili u tekućem ciklusu ako su bili kandidati i ako su se izjasnili. U Izbornom zakonu postoji samo jedno ograničenje, a to je da se tijekom jednog izbornog ciklusa ne može mijenjati nacionalno izjašnjenje, što znači da već u drugom ukoliko građanin to želi, može promijeniti jer je to jedno od temeljnih ljudskih prava - onako kako se osjeća u određenom trenutku, da se tako izjasni - istaknula je Pirić.

Sarajevski mediji navode kako to znači da se potencijalnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Željku Komšiću, ne može zakonski osporiti kandidatura za hrvatskog člana, ukoliko se on u popisu i izjasnio kao "Bosanac".

U Mostaru navode kako će ovo u svakom slučaju najavu kandidature Željka Komšića umnogome problematizirati.

- Jedna od glavnih teza kojima sarajevski pobornici Komšićeve kandidature nastoje legalizirati njegovu kandidaturu jeste stav da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prije svega Hrvat, Bošnjak i Srbin a vrlo malo ili po njima nimalo legitimni predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Nakon možebitne službene potvrde ove ekskluzive, svi zagovaratelji tzv. građanske države izgubit će i ovaj ionako manjkav atribut za ovu kontroverznu situaciju. Jer složiti će se većina, dopustiti osobi koja se čak ni u nacionalnom pogledu ne izjašnjava kao pripadnik naroda, čije interese kani zastupati u najvišem tijelu izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio bi coup de grace u tijelo upravo samoj Bosni i Hercegovini - navodi HMS.

 

M.J.