Saborski zastupnik Božo Ljubić diplomatsku inicijativu predsjednice Republike o poboljšanju ustavno-pravnog položaja hrvatskog naroda u BiH smatra legitimnom jer je Daytonski sporazum narušen na štetu Hrvata, što je potvrdio i Ustavni sud BiH. Legitimnim smatra i sudjelovanje Turske jer je i ona članica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Ljubić, inače autor interpelacije koju je prihvatio Ustavni sud BiH, govoreći o odjecima sastanka hrvatske predsjednice i turskog predsjednika u Studiju 4 HRT-a, kazao je da je utjecaj Turske u BiH pojačan posljednjih godina.

-Utjecaj Turske u BiH i šire je neupitan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH. Hoće li se to dogoditi - treba tek vidjeti u idućim mjesecima. Treba prihvatiti izmjene izbornih zakona kako bi se izbori u BiH mogli provesti. Važnije je što će zapadni sponzori kao jamci Daytona učiniti. Ne zavaravajmo se, situacija će se dodatno zakomplicirati i prag propadajuće države - što nikomu nije u interesu - kazao je Ljubić.

Očekuje da se u procese u BiH uključe međunarodni jamci Daytonskog mirovnog sporazuma.

-Izmjene izbornog zakona prošle su Dom naroda i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu bio bi da barem reagiraju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno i očekujem da se u taj proces uključe međunarodni jamci Daytona - SAD, EU i članice Vijeća za implementaciju mira - rekao je Ljubić.

Osobno smatra kako je paradoksalno da politički predstavnici većinskog naroda ne uviđaju opasnosti koje prijete ako ne dođe do harmonizacije triju konstitutivnih naroda u BiH.

-Očekujemo predsjednicu Republike u BiH i nadamo se rješenjima - zaključio je Ljubić.

 

M.M.