SDP-ov Domagoj Hajduković, član saborskog Odbora za vanjsku politiku, gostujući u HRT-ovom Studiju 4, izjave predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera, ocijenio je zbunjujućim. Pitajući se zašto se Slovenija već nije povukla sa Svete Gere, postupke slovenske strane okarakterizirao je selektivnim.

-Zbunjen sam nakon ovakvih izjava Junckera. U prvom dijelu izjave za novinare rekao je da arbitraža nije samo bilateralno pitanje nego se tiče cijelog EU-a. U drugom dijelu kazao je kako to nikoga ne zanima i kako je pokušavao objasniti kolegama o čemu je tu zapravo riječ, ali da za to interesa nema. Time je poslao zbunjujuće poruke. Treba još jednom naglasiti kako je arbitraža bilateralno pitanje i tako se treba rješavati bez obzira na to što na to kaže Europska komisija - istaknuo je SDP-ov Domagoj Hajduković, član saborskog Odbora za vanjsku politiku, gostujući u HRT-ovom Studiju 4.

Komentirajući izjavu Junckera, koji je rekao da ponuda o posredovanju EK između Hrvatske i Slovenije nije dobro prihvaćena, podsjetio je da je Hrvatska u više navrata pokazala spremnost sjesti za pregovarački stol.

-Ne bih rekao da nije dobro prihvaćena. Ako Frans Timmermans, zadužen za pregovore, može razgovarati u Sloveniji da se sjedne za stol, a s hrvatske strane postoji spremnost da se sjedne za pregovarački stol, takva intervencija više je nego dobrodošla. Ne bih zauzeo stav da će granični spor Slovenije i Hrvatske baš tako utjecati na daljnje proširenje Europske unije kako je to jučer objasnio Juncker. Hrvatska je spremna na pregovore, to bi slovenska strana trebala razumjeti - upozorava Hajduković.

Hrvatska predlaže da se utvrde dijelovi granice koji nisu sporni, a da se eventualno o spornim dijelovima nastave pregovari. 

-Slovenija uporno želi primijeniti arbitražni sporazum u Savudrijskoj vali, a primjerice uopće se ne povlači sa Svete Gere, teritorija koji je hrvatski. To je selektivni pristup Slovenije. Trebamo pokrenuti akciju u kojoj mi prijateljima i kolegama iz EU-a moramo objasniti kako i zašto za nas arbitraža nije prihvatljiva - zaključio je Hajduković.

 

M.M.