Stjepan Adanić, nekadašnji vojni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, gostujući u Studiju 4 HRT-a, kazao je kako je 1991. JNA planirala ubiti predsjednika Tuđmana i tako zaustaviti težnje hrvatskog naroda za svojom državom.

-To je dio stare velikosrpske politike gdje oni ne priznaju pravo hrvatskog naroda da stvori svoju hrvatsku državu. Zato su nas i napali - rekao je Stjepan Adanić, nekadašnji vojni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, koji smatra da se predugo čekalo na podizanje optužnice.

>>

Ocijenio je da je JNA  htjela ubiti volju hrvatskog naroda za stvaranjem hrvatske države.

-Svaka pravda koja se oteže nije na neki način pravda. Međutim, ratni zločini ne zastarijevaju i dobro je da će sada biti procesuirani i kažnjeni za ono što su napravili. To je bio ratni zločin par excellence. Oni su napali predsjednika Tuđmana u Banskim dvorima. To je orkestrirani napad gdje su htjeli ubiti volju hrvatskog naroda za stvaranje hrvatske države - istaknuo je Adanić

Istaknuo je kako tadašnje hrvatske službe nisu mogle predvidjeti napad.

-Znali smo da su avioni u zraku, da prijeti strašna opasnost, uostalom bila je zračna uzbuna, ali nismo točno znali njihove ciljeve jer da jesmo ne bi bili u Banskim dvorima i izlagali se takvoj pogibelji - istaknuo je.

Podsjetio je da je glavni cilj JNA bio ubiti predsjednika Tuđmana.

-Glavni cilj bio je odstraniti vrh hrvatske države. Siguran sam da su ostvarili svoj cilj, da su ubili predsjednika Tuđmana, hrvatsku državu ne bi mogli stvoriti - zaključuje Adanić.

Napad pripreman u Zemunu

Podsjetimo, napad na Banske dvore pripreman je u Zemunu, a zapovijed je izdao general major JNA Ljubo Bajić, koji danas živi u Srbiji i tvrdi da ne namjerava odgovarati za taj napad.

- Vi ste za mene bili oružani pobunjenici a zna se kako se sa pobunjenicima postupa - kazao je optuženi Babić u telefonskom razgovoru za HRT.

General major Ljubo Bajić i još petorica visoko pozicioniranih oficira bivše JNA, koje hrvatska policija i državno odvjetništvo terete za raketiranje Banskih dvora, 07. listopada 1991., ne nalaze se na području Hrvatske.

>>

Međutim, bit će zanimljivo utvrditi i činjenice vezane za obavještajnu pripremu napada na Banske dvore. Očito je da su kreatori napada imali obavještajne podatke o dnevnom rasporedu događaja u Banskim dvorima i navikama predsjednika Tuđmana.

Dva obavještajna punkta KOS-a u Zagrebu

Sudeći prema danas dostupnim informacijama vrh JNA je u to vrijeme imao dva vrlo značajna obavještajna punkta u Zagrebu.

Najjače operativno središte KOS-a u Zagrebu, formalno Drugi detašman Kontraobavještajne grupe (KOG) Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA,  koji se nalazio u Maksimirskoj 63.

Bila je to špijunska centrala u kojoj su se smišljale i organizirale najveće i najopasnije obavještajne akcije protiv nove hrvatske vlasti i protiv osamostaljenja Hrvatske. Tada je KOS samo na području Pete armijske oblasti imao 300 registriranih suradnika vrlo dobro raspoređenih u hrvatskom društvu i državnom aparatu, neke i na iznimno važnim i osjetljivim položajima.

>>

Drugi krak te obavještajne hobotnice podređene vrhu JNA nalazio se u strukturama tadašnjeg, CK SKH, s kojima su bile povezane mnoge nepoznate, ali i vrlo poznate osobe iz najširih slojeva hrvatskog društva, uključujući pojedince i skupine iz nekadašnjeg zagrebačkog središta Službe državne sigurnosti, koji su nakon demokratskih promjena ostale raditi na starim pozicijama.

 

J. Zd.