Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila je svoj privremeni ured u Bjelovaru te se tom prigodom našla na udaru novinarskih pitanja koja su, očito,plasirana od strane određenih političkih krugova, a vrlo je moguće i iz određenih agentura,

U tom kontekstu svakako treba gledati i pitanje zašto nije bila na komemoraciji generalu Slobodanu Praljku.

 - Država se vodi razumom, a ne emocijama - kratko je odgovorila Grabar Kitarović.

Na sve češće prozivke iz određenih izvora, također plasirane preko novinarskih krugova, prema kojima se haškim osuđenicima trebaju oduzeti odličja, predsjednica Republike je odgovorila da su odličja tim ljudima dodjeljena za nešto drugo.

- Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva - rekla je.

Podsjetimo, dvojica bivših predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović doista su oduzeli odličja i činove nekolicini visokih časnika, ali ne i generalu Tihomiru Blaškiću, osobi pravomoćno osuđenoj na devet godina zatvora.

Tajna veza Mesić-Nobilo-Blaškić-Josipović

Politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić smatra kako za postupke Stjepana Mesića i Ive Josipovića prema Tihomiru Blaškiću ima dosta razloga, a jedan od njih je i izravna predizborna potpora koju su dobili od osuđenog generala.

- General Tihomir Blaškić pravomoćno je od Haaškog suda osuđen na devet godina zatvora. Upravo u tom procesu Republika Hrvatska prvi put okarakterizirana kao strana u ratnom sukobu u BiH. Zanimljivo je da se Blaškićeva obrana, na čelu sa Antom Nobilom, nije uopće žalila na navode iz optužnice u kojima je sukob u BiH okarakteriziran međunarodnim sukobom. Kroz sve kasnije presude Haški sud provlači istu ocjenu koja je zapravo upucana kroz tajno svjedočenje Stjepana Mesića - navodi Josip Zdunić.

>>

Podsjeća kako je odvjetnik Ante Nobilo, zbog konstrukcija, izgubio i odvjetničku licencu i dobio zabranu rada na Haaškom sudu.

- Blaškićevi odvjetnici i čitav niz svjedoka preko ovog su procesa napakirali Dariju Kordiću navodnu dvostruku crtu zapovjedanja i UZP. Kad je sud shvatio o čemu se radi, Pašku Ljubičića, osobu koja je raskrinkala čitavu zavjeru, ekspresno su prebacili na Sud u Sarajevu a Anti Nobilu oduzeli licencu za rad pred Haaškim sudom. Međutim, sve krivotvorine su ostale i dalje živjeti  - podsjeća Zdunić.

>>

Smatra kako bi bilo dobro da se istinski istraživački novinari stručno posvete ovoj temi.

- Nakon izlaska, uz Mesićevu potporu, Blaškić je, bez obzira što je, kao ključni čovjek HVO-a u središnjoj Bosni, pravomoćno osuđen na devet godina zatvora u javnosti prikazivan kao heroj. Zauzvrat je javno podržao kandidature Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, što su ova dvojica očito znali vrednovati. Bilo bi dobro da se istinski istraživački novinari stručno posvete ovoj temi. Oni koji su na platnim popisima određenih agentura to ne mogu.  Oni bi trebali biti predmetom obrade institucija pravne države. Naravno, ukoliko smo pravna držabva - zaključuje Zdunić.

 

M.M.