"Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život”, napisali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić u pismu obitelji pokojnog Slobodana Praljka, koji je zajedno s njima pravomoćno osuđen na višegodišnje zatvorske kazne, piše Večernji list.

“Pritvorska jedinica UN-a, Haag, 1. prosinca 2017.”, stoji u zaglavlju. Naslovljeno je na obitelj Slobodana Praljka.

Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će, kako doznaje isti izvor, biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je ondje otvorena za generala Praljka.

“U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne”, piše na početku.

“Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruirala tijela ovog ad hoc Suda”, nastavlja se dalje u pismu.

Nakon toga slijedi prvotno citirani ulomak, a potom još dva paragrafa.

“Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.”

“Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, završava pismo.

>>

 Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će, kako doznaje isti izvor, biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je ondje otvorena za generala Praljka.

 

M.M.