Nakon haške presude šestorci hrvatski državni vrh je u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović jučer je razgovarala s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom a danas govori pred Vijećem sigurnosti.  Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je jučer završio osmi službeni posjet BiH. Sve to ukazuje na koordinirano i pragmatično djelovanje hrvatskog vrha nakon presude "šestorci" i samoubojstva generala Praljka u Haškoj sudnici.

Upravo to je bila i tema "Teme dana" u programu HRT-a.

-Uvijek smo tamo s nekom snažnom porukom potpore, posebno sada. Hrvatskom narodu je potreban osjećaj pripadnosti hrvatskom matičnom narodu, sigurnost i stabilnost. To je nakon posljednje haške presude malo uzdrmano - kazala je državna tajnica u MVP Zdravka Bušić, gostujući u programu HRT-a.

Podsjetila je na činjenicu što je Hrvatska učinila za BiH.

-Uvijek treba istaknuti koliko je Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu. Treba pritom dodati da BiH nije ni postigla neovisnost bez potpore hrvatskog naroda. To je uvijek bitno istaknuti - kazala je Bušić.

Grabar Kitarović: Razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u BiH

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić istaknuo  je kako posjet hrvatskog premijera BiH ne treba promatrati kao pokušaj  smirivanja Hrvata u BiH jer to implicira da su među Hrvatima zavladali nemiri. 

-Mi smo vrlo racionalno sagledali situaciju nakon presude Haškog suda. Nakon razgovora s gospodinom Plenkovićem još smo jednom potvrdili da smo okrenuti prema budućnosti te da naši osnovni politički ciljevi ne smiju biti u sjeni aktualne presude Haškog suda. Naglasili smo da očekujemo od RH, kao članice EU-a, da svojim diplomatskim djelovanjem približi hrvatskoj i međunarodnoj javnosti stvarne probleme s kojima se hrvatski narod u BiH suočava - kazao je Ćosić.

Sličnu poruku uputila je i hrvatska predsjednica nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a.

- Glavni tajnik UN-a je rekao da je svaka presuda presuda pojedincima, a ne državama. Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni - rekla je Grabar-Kitarović.

>>

Zdunić: Ne nasjedajmo na teme iz domene hibridnog djelovanja

Istodobno, analitičari upozoravaju kako cijelu ovu situaciju nastalu nakon haške presude treba promatrati hladne glave.

- Nikako u ovim trenucima ne treba nasjedati na provokacije tipa da li je bolju poruku nakon haške presude uputio Andrej Plenković ili Kolinda Grabar Kitarović. Treba izbjegavati i ocjene tko preciznije analizira stanje u BiH - Nino Raspudić, Ivo Lučić ili general Mijo Jelić. Ukoliko se pažljivo promotre njihovi istupi sve izjave i aktivnosti idu u jednom smjeru - smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Uvjeren je kako je sve osmišljeno od strane onih krugova koji ponovo pokušavaju  djeliti hrvatski narod, i to s ciljem lakšeg obračunavanja s ostacima hrvatskog naroda u BiH.

-Hrvatski narod u BiH je sastavni dio hrvatskog nacionalnog korpusa koji je, nesumnjivo, sastavni dio zapadnog civilizacijskog kruga. Sve ostalo su igrokazi onih krugova koji hrvatskom narodu u BiH nude opciju rata, trenutno hibridnog a u budućnosti možda i stvarnog,  nakon čega bi Hrvata u BiH nestalo, a Daytonska BiH bila podjeljena na rusko-srpsku i  bošnjačko-tursku interesnu sferu. Kako se to ne bi dogodilo svi akteri na javnoj sceni, ali i oni koji prate istu, moraju izbjeći zamke u koje ih guraju kreatori određenih, po hrvatski narod vrlo negativnih procesa,  smatra Zdunić.

 

R.H.