Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se u  sklopu radnog posjeta Sjedinjenim Državama u New Yorku sastala s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

 Hrvatska predsjednica  i glavni tajnik UN-a istaknuli su u razgovoru o stanju na jugoistoku Europe kako su presude Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) presude pojedincima, a ne presude državama.

-Glavni tajnik UN-a je rekao da je svaka presuda presuda pojedincima, a ne državama. Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Europe, glede čega smo se složili da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces europskih integracija. Složili smo se kako trebamo raditi na tome da se taj proces ubrza i da se ubrza rješavanje otvorenih pitanja između naših država - rekla je hrvatska predsjednica istaknuvši kako je čelni čovjek UN-a vrlo dobro upućen i zainteresiran za stanje u ovom dijelu Europe.

Glede presude Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH, Grabar Kitarović je u razgovoru izrazila zabrinutost zbog retorike koje se čuje ovih dana, odnosno ocjena da je presuda uperena protiv Hrvatske te da se u vezi s time već naznačuju nekakvi budući koraci, primjerice u smislu zahtjeva za reparacijama za logoraše.

-Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni - rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili otvori neke nove rasprave o ratovima i krivnjama. 

-Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. No valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan glede budućnosti odnosa dvije zemlje - rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako su dvije zemlje orijentirane jedna na drugu.

-Meni je prije svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Europe već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom europskom putu. Mislim da nam je svima dovoljno povijesti (...) i trebamo se čvrsto okrenuti budućnosti - zaključila je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Republike danas sudjeluje na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda. 

 

M.M.