Euroatlantska integracija zemalja jugoistočne Europe nije proširenje već "učvršćenje" Europe, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru održanom na sveučilištu u Bostonu u sklopu radnog posjeta SAD-u.

-Poseban fokus hrvatske vanjske politike odnosi se na njezino neposredno susjedstvo, na Jugoistočnu Europu - istaknula je Predsjednica u govoru posvećenom hrvatskoj vanjskoj politici na bostonskom sveučilištu Tufts.

Kazala je da će Hrvatska nastaviti "snažno podupirati europsku i/ili euroatlantsku perspektivu cijelog tog područja".

-Zemlje te regije "predugo su u čekaonici" bez stvarnog napretka, a obećanje nekog dalekog članstva u EU-u i/ili NATO-u više nije dovoljno. Članstvo je jedini jamac stabilnosti i napretka te regije i važno je shvatiti da će dalje proširenje učvrstiti Europsku uniju, a ne ju tek puko proširiti. Zato radije koristim politički termin učvršćenje Europe - naglasila je Predsjednica u govoru naslovljenom "Višedimenzionalni pristup hrvatske vanjske politike".

Istaknula je i cilj hrvatske vanjske politike.

-Asertivnijim, samouvjerenijim i višedimenzionalnim pristupom u vanjskoj politici Hrvatska želi biti dio rješenja nekih od europskih gorućih pitanja - rekla je Predsjednica.

Upozorila je i na važnost inicijative "tri mora".

-Zbog povijesne razmrvljenosti Srednje Europe ujedinjenje europskog kontinenta nije uspjelo neutralizirati umjetne podjele na takozvanu "staru" i "novu" Europu, a zapreke u tome trebala bi pomoći prevladati Inicijativa triju mora koju su potaknule Hrvatska na jugu i Poljska na sjeveru.

Cilj te inicijative koja obuhvaća 12 zemalja i 150 projekata u vrijednosti većoj od 45 milijarda eura jest jačati gospodrasku i političku suradnju, jačati koheziju Europske unije i cijelog europskog kontinenta, graditi moćan splet gospodarskih arterija, uključujući plinovode, željezničku, cestovnu i telekomunikacijsku mrežu - istaknula je.

Upozorila je kako je cijeli svijet na svojevrsnoj prekretnici.

-Pred brzorastućim globalnim izazovima cijeli svijet je na prekretnici. Zbog toga je Hrvatska predana "kolektivnoj obrani", koja je temeljna zadaća NATO-a - rekla je Grabar-Kitarović i podsjetila na neke od velikih izazova kao što su stanje na Bliskom istoku i na Korejskom poluotoku.

Podsjetila je kako će zbog toga hrvatski vojnici nastaviti sudjelovati u NATO-ovim misijama

-U 2018. hrvatski vojnici nastavit će sudjelovati u NATO-ovim misijama, primjerice u Poljskoj i Litvi, KFOR-u na Kosovu i u Afganistanu gdje će za deset posto povećati broj svojih vojnika. Hrvatska je za 9 posto povećala izdvajanje za obranu u 2017., a to povećanje kani nastaviti u 2018., te idućih godina - rekla je hrvatska predsjednica u govoru održanom u sklopu četverodnevnog posjeta SAD-u.

Kolinda Grabar-Kitarović danas se u New Yorku sastaje se s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom, te odvojeno s istaknutim ženama na dužnostima u toj organizaciji.

U srijedu će sudjelovati na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda. 

M.M.