Demograf Anđelko Akrap,  savjetnik predsjednice Republike, ocijenio je gostujući u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" kako je uvjeren da je Predsjednica svojim izjavama htjela naglasiti odgovornost sviju, potaknuti akciju svih snaga društva, jer se ne može reći da je to isključivo problem nositelja trenutne političke vlasti. 

-Stanje s demografskom slikom Hrvatske je dramatično. Možemo govoriti o prirodnom smanjenju i iseljavanju u kontinuitetu od 1991. godine. Međutim, to je općehrvatski problem, problem svih političkih nositelja,  i pozicije i opozicije, svih društvenih struktura. Ne može se to prebacivati samo na današnju Vladu. Treba se steći svijest da je to problem u koji treba uložiti truda - istaknuo je Akrap.

Najnovije mjere Vlade nazvao je jako dobrima, snažnim socijalnim mjerama.

-No, bez drugih i to u relativno kratkom roku, one neće dati puni učinak i zaustaviti iseljavanje - upozorio je.

Među problemima o kojima niko ne govori, a smatra ih itekako važnima, su i rad na određeno vrijeme te zapošljavanje studenata na stalna radna mjesta. 

-Uvjeren sam da možemo govoriti o čak desecima tisuća takvih radnih mjesta i to u kompanijama u stranom vlasništvu - rekao je.

Poručio je kako Hrvatskoj treba opće suglasje oko demografije.

-Bit će dobro ako se u Saboru dogodi da demografskoj politici raspravlja koliko se raspravljalo o povjerenju vladi - zaključio je Akrap.

 

M.M.