Gostujući u talk showu HRT-a "1 na 1", veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Anvar Azimov, komentirao je nedavni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji, te istaknuo kako je odnos između Sberbanke i Agrokora korporacijsko pitanje.

-Po mom mišljenju je to korporacijsko pitanje, između Sberbanke i Agrokora. Dugovi se moraju vraćati. Mi smo za to da se dijalog nastavi i da se pronađe osostrano prihvatljivo rješenje. Mislim da Hrvatska i koncern Agrokor moraju biti zahvalni i Sberbanku i VTB Banku zato što su breme financijske odgovornosti nosili upravo oni - rekao je Azimov na temu Agrokora.

Potvrdio je i angedotu s radnog doručka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Putina na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref.

-Putin je upitao direktora Grefa koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor - oko 1,1 milijardi eura. A koliko godišnje zarađuje Sberbank?, pitao je zatim Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je dobit godišnje oko 12 do 13 milijardi eura. Putin se na to nasmijao i rekao: Koja škrtica, problem mu je jedna milijarda - istaknuo je Azimov.

>>

U emisiji je također bilo riječi i o hibridnom ratu, glasini o Sberbanku i pranju novca u Hrvatskoj, o tome što je američka pozicija spram Agrokora i je li na djelu gospodarski rat SAD-a i Rusije na hrvatskom tlu.

Zanimljivo je da je ruski veleposlanik u Hrvatskoj gostovao u talk showu HRT-a "1 na 1", i početkom listopada 2016.

 

M.M.