Svi znamo onu izreku o kravi koja da punu kantu mlijeka pa je onda lupi nogom i prospe. Nije mi namjera (ne daj Bože) stavljati u istu ravan našu s predsjednicu s tom (mada plemenitom i korisnom) životinjom, ali meni osobno je ova usporedba s onim što radi i kako se s vremena na vrijeme ponaša državnica koja vodi ovu zemlju, sasvim na mjestu.

Odajem joj priznanje za sve što čini na promociji Hrvatske. Rastrčala se po svijetu, obilazi Hrvatsku, poziva investitore, ne zaboravlja ni naše iseljenike, daje potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nastoji promicati i zastupati pozitivne vrijednosti našeg naroda (uključujući i istinu o prošlosti i Domovinski rat), dopada mi se i način na koji ponekad uzvrati agresorima s istoka na njihove provokacije, drago mi je vidjeti je u katedrali u vrijeme blagdana i mise za Domovinu...

Ima toga još, ali trudio sam se spomenuti ono što je (po meni) najvažnije.

Ono s čime se nikad neću složiti i što jednostavno ne razumijem jeste to da se petlja u stvari o kojima (najblaže rečeno) nedovoljno zna i pogotovu da s Vladom ne komunicira na primjeren način. Onako kako to rade i moraju raditi državnici koji vode zemlju.

Ova posljednja izjava u kojoj oštro kritizira Vladu, dokazuje upravo to: da je sklona imati rezolutne stavove i u stvarima koje ne poznaje, a gospodarstvo i ekonomija uopće, sasvim su sigurno za nju u dobroj mjeri nepoznanica. To se vidi po sadržaju same kritike, pa nije čudo da su i ekonomski analitičari podijeljenih mišljenja oko toga.

>>

Najprije bi (možda) gospođi predsjednici – uz dužno poštovanje – trebalo skrenuti pozornost da se u svakoj uljuđenoj zemlji koja drži do svoga ugleda i pozicije, najvažniji problemi na relaciji predsjednik države – predsjednik vlade rješavaju u izravnim i  osobnim kontaktima i na zajedničkim sastancima i razgovorima, a ne putem jednostranih istupa u javnosti i preko medija. Pa kad se utvrdi zajednički stav i donesu odluke koje su najbolje za državu, izađe se s time i javnost. Zajedno: PREDSJEDNIK I VLADA.

Pita li se gospođa predsjednica kako će ove riječi što ih je izgovorila na samome otvaranju jubilarnog 25. tradicionalnog savjetovanja (Ekonomska politika Hrvatske u 2018.), koje je započelo jučer, odjeknuti u svijetu? Hoće li to imati po Hrvatsku pozitivne ili negativne posljedice? Što će biti s investicijama, kreditnim rejtingom i gospodarstvom uopće ako se tako nastavi „solirati“?

Kako će to u konačnici utjecati i na političku klimu u Hrvatskoj, gdje vidimo da imamo oporbu bez programa i ideje čija se cjelokupna strategija svodi na RUŠENJE VLADE?

Daleko od toga da spadam među obožavatelja premijera Plenkovića, a nisam niti za to da se šuti i skriva pravo stanje stvari. Samo, u državi mora biti reda. I mora se znati tko, što i kako radi.

>>Anvar Azimov: Hrvatsku želimo učiniti ovisnom o našim energentima

Nije Pantovčak u odnosu na Markov trg na drugom kontinentu! Kad stignete do Trumpa i Putina kad god to zatreba, zar ne možete malo i do Vlade? Ili Plenković do Vas?

A ne „zabavljati“ javnost ovakvim izjavama koje su po meni neozbiljne i neprilične.

Nije istina da ništa nije dobro i da nema pomaka, pogotovu na makroekonomskom planu kao i vezano za stabilizaciju proračuna, smanjenje deficita, rast investicija.

Hrvatska konačno ima nekoliko ministara koji su sposobni, kompetentni i čiji rad pokazuje rezultate.

I sad sve to treba srušiti?

A što je alternativa? Maras, Bernardić, Pernar, Stazić, Petrov, Grmoja, Jovanović...da ne nabrajam dalje.

>>Željko Primorac: Rat ega ili PR strategija na štetu stranke?

Ako ne znate tko je danas ta „alternativa“ poslušajte malo što govore i zastupaju oni kojima su Vaše jučer izrečene riječi dobro došle za unutarnje obračune i svrgavanje Plenkovića i njegovih ministara, odnosno, za pokušaj (tko zna koji po redu) destabilizacije i Vlade i države.

Naravno da možemo i moramo bolje, ali to se ne postiže tako što će se Pantovčak i Markov trg javno kritizirati i prepucavati putem medija.

Što god tko mislio o premijeru, on nije osoba s kojom se ne može razgovarati. U to sam više nego siguran.

Imate li vi uopće savjetnike gospođo predsjednice? Ako nemate uposlite ih, ako imate, mijenjajte ih. Jer, tako se u ozbiljnoj državi ne radi.

Ako je pak istina da sve to činite iz razloga svoje pred-kampanje za drugi predsjednički mandat, onda je sve skupa još žalosnije.

 

Zlatko Pinter