Zašto se u etabliranim  anketama, poput one Cro Demoskopa, pojavljuju bivši političari poput Zorana Milanovića ili Tomislava Karamarka, i u kakvom je to suodnosu sa Ivicom Todorićem, pitanje je na koji mnogi žele dobiti zadovoljavajući odgovor.

-Ne vidim razloga da netko tko više nije u području političkoga djelovanja bude predmet ispitivanja javnoga mnijenja. To je potpuno besmisleno. Manipulativna pozadina je eventualno prisutna ako se javnosti i politici sugerira da su oni bez ikakvoga rejtinga, a njima i drugim političarima koji više ne djeluju se na taj način onemogućava ikakav povratak - ističe analitičar Anđelkom Milardovićem u izjavi za Direktno.hr.

Davor Gjenero, pak, ocjenjuje da dio biračkog tijela, očito, iste još uvijek ne doživljava kao bivše, a i istraživači ih, zbog određenih ciljeva. nude kao jednu od solucija.

-Pojavljuju se jer ih istraživači nude kao soluciju, a dio biračkog tijela ih još uvijek ne doživljava kao bivše. Mnogi birači su još uvijek izrazito antagonizirani prema njima, jer u ovom slučaju se ne radi o nekome tko je bio popularan, nego o nekome tko je bio nepopularan - ističe Gjenero.

>>

Za komentar smo zamolili i Josipa Zdunića, političkog analitičara HRsvijeta, koji smatra kako se u pozadini očito odvija plan strateškog repozicioniranja Hrvatske.

- Josip Manolić, Stjepan Mesić, Franjo Gregurić, Slavko Linić, Ivo Josipovič, Vesna Pusić, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko su bivši političari koje, iz nekih razloga, određena središta moći pokušavaju vratiti na političku pozornicu ili iskoristiti za realiziranje određenih ciljeva. Preko Zorana Milanovića pokušava se stvoriti nezadovoljstvo u SDP-u, preko Vesne Pusić u HNS-u, dok se preko Tomislava Karamarka, koji je s političke scene morao otići zbog optužbi za suradnju s Rusima, i nekoliko "neovisnih" saborskih zastupnika, pokušava uzdrmati sadašnja vladajuća nomenklatura s kojom je u ratu i Ivica Todorić. Političke stavove te grupacije, bez obzira na ideologiju, u ovoj fazi hibridnog ratovanja, najbolje u javnosti prezentira Slavko Linić koji se otvoreno založio za ulazak ruskog "Rosnefta" u Hrvatsku a time i za strateško repozicioniranje Hrvatske - ističe Zdunić.

>>

Podsjeća na medijsko-politički monopol stvaran desetljećima i nedostatak istraživačkog novinarstva.

-Ne zaboravimo da je ključni distributer tiskovina i danas Todorićev Tisak. Tu su i vlasnički udjeli u čitavom nizu medija i političko-medijski odnosi koji su desetljećima stvarani. Kad bismo uistinu imali istraživačko novinarstvo onda bismo već znali tko su pojedinci i skupine koji iz pozadine kreiraju i logistički opslužuju ove operacije hibridnog ratovanja i kakvi su im strateški ciljevi  - ističe Zdunić.

R.H.