Kreditori hrvatskog koncerna Agrokor mogu u prosjeku računati na povrat 35 do 65 posto potraživanja, ali bliže donjoj granici tog raspona, procijenila je agencija Moody's.

-Prema našem mišljenju, Agrokorovim vjerovnicima bit će vjerojatno u prosjeku isplaćena potraživanja u donjem dijelu raspona od 35 do 65 posto, sukladno trenutačnom rejtingu (kompanije) 'Ca' - navodi Moody's u komentaru koji je objavljen u srijedu.

Revizija je ovaj tjedan pokazala da je Agrokor prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 11 milijardi kuna.

-Kompanija će tek objaviti ukupan iznos potraživanja, i to, kako se očekuje, ovaj mjesec. Nakon toga krizna uprava intenzivno će se pozabaviti prijedlogom nagodbe kreditora koji uključuju domaće i inozemne banke predvođene ruskom Sberbankom te vlasnike obveznica i dobavljače.

Budući da su mnogi kreditori već podnijeli tužbe protiv Agrokora u nekoliko zemalja, pregovori o takvoj nagodbi mogli bi potrajati - drže u Moody'su, procjenjujući na temelju rejtinga 'C' da vlasnici neosiguranih obveznica u višem redu naplate mogu računati na povrat manje od 35 posto potraživanja.

U Agrokoru su priznali da je protiv njih podignut niz tužbi izvan Hrvatske, pri čemu je većinu njih podigao ruski Sberbank.

Analitičari kažu da će nagodba rezultirati prodajom Agrokorova prehrambenog i maloprodajnog poslovanja i da će kreditori morati pristati na otpis dijela duga. Prema njihovoj procjeni, najmanje izgledna opcija zamjena je duga za vlasnički udio.

-Lokalni dobavljači poručili su da su spremni otpisati do 15 posto potraživanja, što bi također moglo zakomplicirati pregovore jer Agrokorov maloprodajni lanac Konzum ovisi o robi koju isporučuju - napominje Reuters.

 

M.M.