Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljaka danas je  predstavio cjelokupno revizorsko izvješće o stanju u koncernu.

Prezentirajući podatke iz izvješća, Ramljak je naglasio kako konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi.

Najzanimljiviji podatak je da su 2,2 milijarde kuna stavljane na posebni račun, revizori taj novac nisu vidjeli. Na posebnom računu su bili jer je odlučeno da će kompanija biti izlistana na burzi i svi troškovi vezani uz listanje bit će prikazani kao troškovi kompanije.

-Ako se odustane od prodaje dionica na burzi, ti troškovi postaju troškovi kompanije. Riječ je od 2,2 milijarde kuna. Rekao bih da je tu najviše privatnih troškova. Nikad prije nisu bili prikazivani i to je sporno. Dobit se svake godine podizala za taj iznos, a dobit se isplaćivala kao dividenda. Mislio sam da sam svega vidio. Iznenadio me iznos koji je uspio godinama bio skriven. Svi smo znali da ima nekakvih problema. Iznosi su frapantni..., kazao je Ramljak, dodajući da dugove Agrokora neće plaćati porezni obveznici te kako je temeljem ranijih financijskih izvješća koncern, zbog uvećanih brojki, zapravo preplatio porez.

>>

Podnio kaznenu prijavu protiv Todorićeve uprave Agrokora

Odgovarajući na pitanja novinara Ramljak je rekao da je podnio prijavu DORH-u protiv odgovornih osoba u Agrokoru, no o detaljima nije želio govoriti.

Naglasio je kako je izvanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu tvrtku specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla.

O Todorićevim optužbama, rekao je kako na blogove ne odgovara.

-Ne mislim voditi polemiku kroz medije s Ivicom Todorićem. Njemu je najteže, on najbolje zna što se događalo. On je u situaciji da brani sebe i kao strategiju je odabrao napad. Nema smisla da ja njemu putem medija bilo što odgovaram - naglasio je Ramljak. 

Izvijestio je kako je prije ove prezentacije imao sastanak s vjerovničkim vijećem kojem je iznio podatke iz izvještaja. 

-Članovi vijeća bili su šokirani, no brojke su brojke - dodao je Ramljak, izrazivši nadu da ovo neće spriječiti nagodbe.

 

 

M.M.