Predsjednik vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom. Sastanak će se održati u 13 sati u Banskim dvorima.


Hrvatski premijer u više je navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

U ekskluzivnom razgovoru za HRT predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, komentirajući mogućnost slovenske blokade hrvatskog pristupa Schengenu, ustvrdio je da takvi postupci ne pridonose jedinstvu.

-To ne pridonosi jedinstvu. Želio bih da se dvije zemlje međusobno dogovore - rekao je Juncker.

Podsjetimo, Hrvatski sabor je 29. srpnja 2015. na izvanrednoj sjednici jednoglasno donio zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između vlada dviju država zbog bitne slovenske povrede arbitražnog sporazuma i nepovratne kontaminacije postupka. Hrvatska vlada to je i učinila dan kasnije.

Hrvatska je, naime, nepovratno kontaminiranim i kompromitiranim ocijenila arbitražni proces  jer je otkriveno da su se slovenski predstavnik Arbitražnom sudu Jernej Sokolec i djelatnica slovenskog ministsrstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Stoga, Hrvatska nije priznala kasniju odluku Arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom, ističući da se to pitanje treba riješiti bilateralno.

U Ljubljani bi se sutra trebala održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora koji će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke.

 

M.M.