Komentirajući mogućnost osuđujuće presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za sudjelovanje u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  upozorila je kako Haški sud nije ovlašten za izricanje presude cijelim narodima.

– Ne želim prejudicirati, ali sud bi po meni u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda - istaknula je.

Podsjetila je da Haško tužiteljstvo, pa tako ni Sud, nisu ovlašteni za optuživanje i izricanje presuda cijelim narodima.

-Kada smo ulazili u formiranje Međunarodnog suda za ljudska prava jedna od poenti bila je spriječiti optuživanje cijelih naroda, cijelih etničkih skupina za zločine i te zločine individualizirati. Sve drugo su nekakve hipoteze za koje sud nije ovlašten. Apsolutno treba odbaciti takvu kvalifikaciju optužnice – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme u javnost se sve više probijaju informacije kako razne bošnjačke udruge i pojedinci pripremaju odštetne zahtjeve kojim će od Republike Hrvatske, ukoliko presuda za tzv. udruženi zločinački pothvat bude osuđujuća, tražiti milijarde maraka odštete.

 

M.M.