Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenja potpore.

Mađarska isto tako neće poduprijeti ni rumunjski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

Na priključenje OECD-u, koji trenutačno ima 35 država članica, od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe potporu za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Podsjetimo, Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njezina  proširenja.

 

M.M.