Zamjenik predsjednika HDZ-a i dopredsjednik Hrvatskog sabora, Milijan Brkić, nazočio je u subotu obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve nacional socijalizma, fašizma i komunizma na Groblju mira na Bilima pokraj Mostara i pokopu posmrtnih ostatak 111 neidentificiranih žrtava iz Drugoga svjetskog rata ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobišta.

Svoje dojmove iznio je u objavi na društvenim mrežama.

-Danas sam nazočio na obilježavanju 72. obljetnice stradanja Hrvata žrtava Drugog svjetskog rata i poraća na Groblju mira na Bilima te komemoraciji i pokopu zemnih ostataka 111 neidentificiranih žrtava komunističkog režima iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

Za ove i sve druge zločine, oni koji su ih počinili, trebaju odgovarati, ali ta odgovornost mora biti utemeljena na dokazima o činjenicama, a ne na političkoj volji i odlukama. Žrtve neće dobiti zadovoljštinu u nepravičnim i nejednakim primjenama zakona. Žrtve zločina moraju imati isti tretman u političkom životu, pravosudnim postupcima i našim sjećanjima.

Politički predstavnici Hrvata u BiH, ali i mi u Republici Hrvatskoj moramo ozbiljnije i sustavnije prići obrani digniteta hrvatskih branitelja i učiniti sve kako bi zaštitili branitelje HVO-a od montiranih optužnica, a isto tako da se procesuiraju zločini nad hrvatskim civilima i pripadnicma HVO-a.

Hrvatski narod u Hrvatskoj i u BiH, kroz povijest je prošao puno križnih puteva i podnio ogromnu žrtvu. Neka nam i današnji događaj bude znamen, pečat i opomena kako se ovakve strahote nikada više ne bi dogodile! - stoji u objavi Milijana Brkića.

Podsjetimo, projekt Groblje mira pokrenut je prije pet godina. Do sada je izgrađena spomen kapelica i kosturnica. Ovo spomen područje trebalo bi u budućnosti sadržavati i spomen križeve s imenima stradalih tijekom XX. stoljeća, i to po popisu koji radi Komisija za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.

 

D. Šimić