Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, priopćeno je iz ministarstva.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017.  

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.  Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom.

Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim  standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti.

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, do promjene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susjednih zemalja pogođenih tim mjerama te nakon što je premijer Andrej Plenković prije dva dana najavio takvu mogućnost.

Srbija i BiH zadovoljne rješenjem

Srbija i BiH zadovoljne su odlukom Zagreba da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja, objavile su vlasti tih dviju država.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra kako je pobijedilo strpljenje i dijalog i najavio nove sastanke idućih tjedana na kojima će resorni ministri razgovarati i o drugim pitanjima regionalne trgovinske suradnje.

Vanjskotrgovinska komora BiH također je pozdravila odluku Zagreba.

-To su bile nepotrebne zapreke regionalnoj trgovini a njihovim eliminiranjem spriječena je dalja šteta po izvoznike ali i poljoprivredne proizvođače - priopćila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da je odluka hrvatskih vlasti u ekonomskom smislu jedino ispravna.

-Proteklih dana potvrdili smo da se svi problemi i otvorena pitanja mogu riješiti dijalogom, na čemu Srbija uvijek inzistira, a posebno kada je riječ o suradnji sa susjedima - istaknula je srbijanska premijerka.

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da nema mjesta trijumfalizmu, ni da netko proglašava pobjedu ili poraz.

-Odluka Zagreba u interesu je naših ekonomija i gospodarstava, ali i dobrosusjedskih odnosa - rekao je Ljajić.

 

M.M.