Ministri trgovine i poljoprivrede Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, sa sastanka u Sarajevu poslali su u ponedjeljak ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja. Na sastanku su bili i predstavnici Kosova i Albanije, ali se oni nisu pridružili tom dogovoru.

U suprotnom - te zemlje uvest će slične protumjere. Sporan im je novi pravilnik kojim je Hrvatska uvelakontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2.000 kuna.

Resorni ministri iz BiH Mirko Šarović, Srbije Rasim Ljaljić, Crne Gore Dragica Sekulić i Makedonije Ljupče Nikolovski potpuno su suglasni da su takve mjere diskriminatorne, da radi o nedopuštenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća pa time i njegove cjenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu.

Mjere moraju biti odmah povučene, poručili su te pozvali su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ovog tjedna. Na sastanku su bili i predstavnici Kosova i Albanije, ali se oni nisu pridružili tom dogovoru. 

Tolušić: Namjera pravilnika je briga o kvaliteti hrane

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćeno je kako je pravilnik u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom EU-a, a odnosi se na sve treće zemlje i nije usvojen s ciljem diskriminacije robe iz susjednih država.

-U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan. Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno - kaže se u priopćenju.

Podsjetimo, ministar Tolušić je u nedjelju izjavio da je namjera pravilnika, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama.

-Pravilnik se odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU-a - rekao je Tolušić dodajući da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije. 

-Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju - izjavio je Tolušić.

Pokušava li Srbija spasiti Todorića?

Istodobno, poslovično dobro upućeni izvori tvrde da je čitavu stvar pokrenula Srbija s ciljem spašavanja vlastite pozicije i interesa  Ivice Todorića.

- Ovim potezom Hrvatska štiti sebe i zapravo se okreće tržištiu EU-a i srednje Europe. Naravno, birokrati EU-a koji zagovaraju jedinstveno zapadno-balkansko tržište, s dominacijom Srbije, nisu oduševljeni ovim rješenjem. Istodobno, Srbija štiti svoje interese i uz pomoć RS-a izlobirala je pritisak na Hrvatsku na koji nisu pristali Kosovo i Albanija. Jasno i zbog čega. Uz kazano, ne treba zanemariti ni činjenicu da Srbija ovim pritiskom pokušava spasiti i djelove Todorićevog carstva u Srbiji. - smatra Josip Zdunić, analitičar HRsvijeta.

 

M.M.