Svjesna zamjena teza, ustrajavanje na ponavljanju mitomanskim tvrdnji, negiranje činjenica i nepriznavanje punopravnih presuda Haškog suda zajednički je nazivnik izjava svih srbijanskih političara i dužnosnika SPC-a kada govore o "Oluji" kojom je zaustavljen Miloševićev ratni stroj i slomljena kičma ideji Velike Srbije.

-Ne znam da li će naši susjedi ikad prestati da slave našu nesreću, ali znam da, imamo glas koji će uvijek govoriti da se u kolovozu ’95 desio zločin… da su i hrvatski zrakoplovi nadlijećući kolone civila i 7. kolovoza, kad je već sve bilo završeno, i na Petrovačkoj cesti ubili devetoro spskih civila među kojima i djecu - rekao je ovih dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći na skupu u Veterniku kod Novog Sada.

Naravno, zbog unutarpolitičkih prilika u Srbiji, Vučić smatra da bi se Hrvatska, a ne Srbija, navodno trebala suočiti s rezultatom Oluje.

-Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage suočiti se s rezultatom Oluje, ali zato Srbija ima snage podsjećati na to svake godine, kao što danas ima snage da zaštiti svoj narod i ne dozvoli progone - rekao je Vučić.

Peter Galbraith: Ratko Mladić odgovoran za Oluju

Međutim, odgovor mitomanskim Vučićevim tvrdnjama dao je još prije dvije godine prvi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Peter Galbraith.

-Morate upamtiti da nakon što je Srebrenica pala, Mladić usmjerio pozornost na Bihać i da je i tamo operirao na isti način, mogli smo očekivati novih 40.000 mrtvih mladića i muškaraca. NATO nije bio spreman umiješati se da bi spasio Bihać. Jedina alternativa je bila da Hrvati krenu u akciju i spase Bihać. Ako želite znati tko je odgovoran za operaciju Oluja, to je Ratko Mladić zbog onoga što je učinio Srebrenici - izjavio je Peter Galbraith, prvi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, prisjećajućiu se  operacije “Oluja” .

U izjavi za N1, Galbraith je tada izjavio kako se razaranje Knina ne može porediti sa razaranjem Vukovara i Sarajeva.

-Želim biti jasan – moj iskaz je bio da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina. SAD je vidio što se događa i u Kninu nismo vidjeli puno učinjene štete. Ne može se uspoređivati Knin i sustavno uništavanje Vukovara i Sarajeva - ocijenio je tom prigodom Galbraith.

Stoga bi za Srbiju, ali i siritelje velikosrpskih ideja u Hrvatskoj i BiH, kao i budućnost ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, bilo puno racionalnije prestati sa širenjem neistinama i proizvoljnim tumačenjima potkopavati utvrđene činjenice.

- Za budućnost Srbije bi bilo jako dobro da utvrđene činjenice uvede u svoj sustav obrazovanja koji je trenutačno utemeljen na mitovima, vrlo opasnim po budućnost hrvatsko-srpskih odnosa - upozorio je odvjetnik Luka Mišetić nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču.

Nedvojbeno, i hrvatski bi dužnosnici, kao i javni djelatnici, trebali to imati na umu.

 

Josip Zdunić