Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u subotu navečer, u intervjuu za Dnevnik Nove TV, kako je procjena rejting agencije Fitch dobra jer je zadržala isti kreditni rejting BB uz stabilne izglede unatoč krizi koju smo ne samo uspjeli iskontrolirati (Agrokor), nego i zbog procesa kojim upravljamo zahvaljujući aktivizmu Vlade i zakona o izvanrednoj upravi.

Istaknuo je kako je "procjena nekoliko malih bodova glede rasta BDP-a stavljena na niže, samo procjena i vidjet ćemo kako će to sve skupa biti na kraju. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskoga gospodarstva i to pokazuje i rast industrijske proizvodnje u svibnju".

Premijer je podsjetio kako su svi makorekonomski pokazatelji za Hrvatsku za 2016. bili su pozitivni, rekao da su odlični i ove godine, te ocijenio da to nije tako ne bismo izašli iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka. Napomenuo je da se o tome smo raspravljalo na Europskome vijeću koncem lipnja, da je tu odluku donio ECOFIN,, a Komisija je dala preporuke.

"Usvojili smo naš nacionalni program reformi i tijesno surađujemo s Komisijom", rekao je Plenković.

Premijer je najavio kako su pred nama reforme javne uprave, pravosuđa, mirovinskoga, zdravstvenoga i obrazovnoga sustava, te ocijenio "da sve ono što Hrvatska radi, kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju javnog duga, su pripreme za strukturne i reforme koje će se odnositi na reforme javne uprave pravosuđa, mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava".

Podsjetio je da je pokrenuto rasterećenje gospodarstva i poboljšanje investicijske klime, porezna reforma, ocijenio da imamo fiskalna disciplina, te da se ispunjavaju svi programi u planu vlade.

Na pitanje znači li reforma zdravstvenoga sustava i veće doprinose, Plenković je podsjetio da je ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio reformu, te istaknuo kako "želimo dostupnost zdravstvenih usluga, kvalitetnije i povezane bolnice, racionalizaciju smanjenje dugova u zdravstvu i velike projekte izgradnje dječje bolnice u Zagrebu". Dodao je kako je, na tradiciji javnoga zdravstva, Hrvatska predstavila svoju kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove, rekavši kako vjeruje da ćemo na taj način pozicionirati hrvatsko zdravstvo u europskom kontekstu. 

Na ponovljeni upit o poskupljenju zdravstvenoga doprinosa, Plenković je odgovorio kako će se o tome još razgovarati i da ministar Kujundžić radi na tome sa svojim suradnicima. Rekao je da je zdravstvo u Hrvatskoj dostupno najvećoj većini građana, uz dopunsko i privatno onima koji si ti to mogu priuštiti.

Na pitanje je li mogao biti energičniji u provedbi reformi, Plenković je rekao kako je "politička, pravna i eknonomska bitka oko Agrokra uzela velik dio energijei rada Vlade i bila dominantna tema. To što svima djeluje normalno -  da nema gubitka radnih mjesta i kolapsa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava - pitanje je kakva bi situacija bila da nije bio zakona".

Upitan je li se u vezi krize u koncernu Agrokor moglo reagirati prije i energičnije, Plenković je odgovorio da" kao predsjednik Vlade baš niti od jedne institucije nije dobio nikakav signal koji bi mu dao za pravo da u prosincu ili siječnju procijene da je situacija u Agrokoru takva da se morao donositi zakon. To su činjenice i fakti".

Istaknuo je kako su informacije počeli dobivati nešto kasnije te su, kada su shvatili razmjere problema, reagirali maksimalno brzo, tražili konsenzus u hrvatskoj  politici i nismo ga dobili. Najveća oporbena stranka, ustvrdio je Plenković,  "ponijela se sasvim nezrelo u tome trenutku o toj temi, a ono što smo postigli svjesni su i zaposlenici Agrokora, dobavljači i kreditori i svi koji promatraju naš gospodarski sustav".

U vezi pozicioniranja HDZ-a prema političkom centru Plenković smatra kako stranka nije izgubila dio birača na desnici, te da je "HDZ pokazao fascinatnu snagu regeneracije i pozicioniran je tamo gdje ga želim vidjeti - desni centar, umjerena  stranka koji se bori protiv populizma i demagogije, svih onih koji imaju antisistemski i protestni karakter".

Što se tiče političkog razlaza sa Davorom Stierom nakon sklapanja koalicije s HNS-om, Plenković je ponovio kako je to Stierov izbor i procjena za koju osobno ne može naći opravdanja.

"Ne vidim ništa loše da je donio takvu odluku iz nekih svojih razloga, no to nije oslabilo HDZ i Vladu,  Marija Pejčinović Burić bit će sjajna potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i priprema Hrvatsku za predsjedanje. Što se tiče HDZ-ove snage nakon dolaska Mosta iz Vlade, s HNS-om je još snažnij"i. 

Vezano uz arbitražu oko graničnoga spora sa Slovenijom, Plenkoivć je istaknuo kako treba staviti u kontekst da granična pitanja  nisu u nadležnosti europskih institucija, te da njih regulira međunarodno pravo, a europsko pravo ne može biti supstitut međunarodnoga prava. Podsjetio je da je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka nakon njegove kompromitacije i da nas ne moraju posebno dojmiti priopćenja Komisije ili neke druge države, jer  takvih sporova ima puno.

"Nismo izgubili prijateljski odnos Njemačkom koja nam je jedan od glavnih partnera i nisam iznenađen njezinim stavom. U Schengen ćemo ući jer ispunjavamo kriterije. Mi smo za to da sa Slovenijom dogovorimo bilateralno rješavanje  granice", poručio je Plenković.

Što se pak tiče promjene naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, premijer je istaknuo kako je to pitanje iz domena nadležnosti  lokalnih vlasti. 

 

M.M.