Sabor je u petak s 84 glasa za i 33 protiv izabrao Đuru Sessu za novog predsjednika Vrhovnog suda. Izabran je u posljednji trenutak, kada je prijetilo da ostanemo bez čelne osobe hrvatskog sudstva jer je Branku Hrvatinu nakon 12 godina istjecao mandat.

Tim povodom novi predsjednik Vrhovnog suda je, gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, izjavio da nije razočaran nedostatkom potpore oporbe.

-Nisam razočaran zato što ako se odluke donose većinom, svaka odluka koja je donesena većinom je zakonita. Razočaran sam zato što je razlog koji je oporba iznijela potpuno neistinit. I to nije prvi puta - rekao je Sessa.

Ne slaže se s ocjenom da je pravosuđe najproblematičniji dio, svojevrsna rak-rana hrvatskog društva.

-S time se nikako ne bih složio. Sudstvo je jedan od dijelova državne vlasti koji vrlo dobro funkcionira. Mislim da je sudstvo stabilno, da se po brojnim pokazateljima nalazimo u sredini zemalja Europske unije. Ono gdje zaostajemo je dužina trajanja postupaka i mislim da je nešto na što se treba svaki sudac koncentirati. Stvar je vodstva sudova i države da nađe modalitete i alate da se to spriječi - istaknuo je novi predsjednik Vrhovnog suda.

Osvrnuo se i na donošenje Ovršnog zakona.

-Novi Ovršni zakon zaštitio je nezaštićene koji su došli u nezavidne situacije ne svojom krivnjom. No bojim se da se nije napravila analiza dugovanja jer po mom uvjerenju, blokirani građani u tu su situaciju došli zbog Zakona o naplati novčanih tražbina putem Fine. Kad su ovrhe rješavali samo sudovi, nije bilo toliko problema - rekao je Sessa.

Najavio je i prve korake.

-Predsjednik Vrhovnog mora biti predsjednik svoga suda, a onda predstavljati sudbenu vlast kao takvu. Dakle, ne biti predsjednik svih predsjednika. Vrhovni sud se nalazi u jednoj vrlo teškoj situaciji. Mi moramo učiniti sve, ne samo suci nego i zakonodavna i izvršna vlast, da Vrhovni sud dođe u situaciju da donosi odluke koje su potpuno načelnog značaja. Produktivnost Vrhovnog suda nije kvaliteta nego spriječava Vrhovni sud da stabilizira sudbenu praksu - zaključio je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. 

 

M.M.