Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Hrvatski sabor uputila je prijedlog da sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa bude predsjednik Vrhovnog suda umjesto Branka Hrvatina.


O predsjedničinu prijedlogu svoje mišljenje trebaju dati svi suci Vrhovnoga suda na Općoj sjednici, zatim saborski Odbor za pravosuđe i tek nakon toga o tome odlučuje Sabor. Za izbor predsjednika Vrhovnog suda dovoljna je potpora natpolovičnne većine saborskih zastupnika.

Za predsjednika Vrhovnog suda uz Sessu se kandidirao i predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić. Međutim, on je od kandidature odustao u subotu zbog, kako je objasnio u pismu predsjednici Republike, medijskih pritisaka kojima je bio izložen.

Đuro Sessa je sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivši predsjednik Udruge sudaca. Prije nego što je 2008. izabran za suca Vrhovnog suda Sessa je bio predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu i sudac tog suda od 2002. do 2008. a od 1996. do 2004. bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

 

M.M.