Dan nakon odluke Arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

-Imajući u vidu nepromijenjena stajališta dviju država o arbitražnom postupku, zaključili su kako je u tim okolnostima još značajnije nastaviti njihov dijalog, međusobno povjerenje i dijalog među dvjema državama - priopćeno je nakon sastanka iz Ureda predsjednice.

A uoči sastanka predsjednica je rekla kako je njen stav nepromijenjen - za nas je arbitraža nepovratno kompromitirana.

-Ušli smo u nju u dobroj vjeri, međutim, ponašanje arbitra kojeg je postavila slovenska strana i slovenski predstvnici, ali možda još više i samog predsjednika Arbitražnog suda - suprotno je svim načelima arbitraže i nažalost će ući u negativne anale arbitražnih procesa. Što se Hrvatske tiče, mi rezultate ove arbitraže ne priznajemo, ne prihvaćamo i nadam se da sa slovenske strane neće biti nikakvih unilateralnih akata. Podsjećam da su na snazi svi bilateralni ugovori i aranžmani koje smo potpisali, posebno ugovori o malograničnom prometu, o ribarenju itd. U ovom trenutku ohrabrujući su stavovi građana s jedne i druge strane, osim nekoliko eksibicionista, koji razumno pristupaju ovom problemu. Nadam se da u praksi problema nećemo imati. Svakako ćemo sa Slovenijom nastaviti dijalog, jer to je naša susjedna prijateljska država - izjavila je predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na njemačku poruku.

-Ponavljam, arbitražni proces bio je nepovratno kompromitiran i za nas nalazi te arbitraže ne postoje. Upozorila bih sve da se malo pozornije pročita njemačka izjava. U njoj se govori o tome kako treba poštovati odluke arbitražnih sudova, ali se isto tako govori i kako treba zadržati integritet međunarodnog prava. Upravo je integritet arbitražnih postupaka ovakvim ponašanjem ljudi koje sam spomenula narušio sama načela arbitraže, kao što su povjerenje među državama, rješavanje problema temeljem dobre volje i poštivanje međunarodnog prava te u potpunosti suprotno načelima međunarodnog prava i na taj način kompromitira i samu arbitražu i međunarodno pravo - zaključila je predsjednica.

 

R.H.